Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Дядо Коледа сбъдна най-големите мечти на възрастни хора от дома „Венета Ботева”

  20.12.2019 13:23
Дядо Коледа сбъдна най-големите мечти на възрастни хора от дома „Венета Ботева”

На Коледа наистина стават чудеса, но понякога трябва и да се помогне на белобрадия старец. Това стори днес ръководството на дома за стари хора „Венета Ботева” на коледния бал, дни преди светлия рождественски празник. Всички сбъднати мечти като коледен дар се пазеха в дълбока тайна до последния момент. А вълнението на хората беше неподправено.  

 Най-голямата мечта на Георги Фотев била да се разходи из Велико Търново, да посети Царевец и другите забележителности на старата столица, да види града от високо. Той е в инвалидна количка и това, което за ходещите е нещо нормално, за него беше непостижимо. До днес, когато той получи мечтаната разходка с осигурен екскурзовод. Отново ще види родната си къща в Бряговица Еньо Енев, който също е прикован на инвалидна количка. Това е било най-голямото му желание - да обиколи свидните места от младостта му, да поприказва с познати хора. Е, вече и това ще стане. А изненадите продължаваха. Петдневна почивка на море, за първи път и то в Китен, получи като награда за голямата помощ, която оказва в Дома Георги Тотев. А две от жените ще се поглезят с цялостен масаж. Да попее отново с хора за народни песни от Шемшево, с който и той дълго се е изявявал на сцената, беше другата изненада, която Зорица Радловска, директор на Дома за стари хора, осигури на един от своите подопечни. Запален шахматист пък ще има възможност да изиграе една партия с деца от Спортното училище „Георги Живков”. И тъй като любителите на шахмата в Дома са много, международният майстор Цвета Галунова ще им организира турнир на световно ниво. До всеки със сбъдната коледна мечта, както си ме е редът, заставаше по едно джудже на Дядо Коледа, по случайност изпълняващ и ролята на певица от певческата група към Дома. „Всяка година се стремим преди Коледа да докоснем душите на хората макар и с нещо дребно, но желано от тях. Нека да бъдем добри през цялата година, защото добротата се връща”, сподели Зорица Радловска. Затова и инициативата „Сбъдни мечта!” в дом „Венета Ботева” вече се е превърнала в традиция.     

 Празникът днес беше изпълнен с много гости и прекрасни изпълнения, които внесоха радост и топлина в сърцата на възрастните хора. Богатата програма започнаха обитателите на Дома. Като на истински бал, в началото бе виенският валс, а после с оперни бисери зарадваха аудиторията „тримата тенори”.  

Прозвучаха коледни стихове, както и народни песни от Шемшевската група, а танцът на джуджетата в изпълнение на атрактивните пораснали мажоретки от „Венета Ботева” развесели всички. Ученици от ОУ „Димитър Благоев” под ръководството на Валентина Димитрова  пресъздадоха в спектакъл историята на хляба. Така отново чухме цялата мъдрост, която народът ни е сътворил в преклонението си пред насъщния. Истински блясък на тържеството придадоха изпълненията на талантливите балерини от балет „Класико”. Да поздравят възрастните хора бяха и учениците от колежа „Аркус”, които години наред даряват с внимание и грижа обитателите на дома. И още, и още…

А иначе хора с най-различни съдби е сбрал в едно домът за стари хора „Венета Ботева”. Една от тях е 82-годишната Миланка Денева от Беляковец. Тя е от 5 години и признава, че в началото й било много трудно да свикне. Не е самотница, нито е останала без дом. Има си деца с апартаменти, които я взели при себе си, но душата й се стягала между панелните стени. Искала да е между хората, акраните си и затова избрала Старческия дом за последен пристан. Тука се чувства по-добре, макар децата й дълго време се сърдили за решението й. Пък и целият й живот е бил динамичен, защото най-много трудов стаж има като полицай в СОД. 17 години е работила и в завод „Ивайло”.

От 4 месеца в дома работи 19-годишният Сашо от Дневния център за хора с умствена изостаналост. Не мрънка, самостоятелен е, старателен и няма секунда закъснение, казва за него Росица Димитрова от отдел „Социални дейности” в Община Велико Търново, която не пропуска празник във „Венета Ботева”.

 Всеки гост днес беше посрещнат с питка и изпратен с малък подарък, изработен от сръчните ръце на милите дами от Дома. За да са светли и честити коледните празници на всеки, обгрижил ги с внимание.

Ана Райковска  


Ключови думи
коледния бал дом "Венета Ботева"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати