Събота, 08 Oct 2022
            
Икономика

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Няма да увеличаваме данъци през 2020 година“

  20.12.2019 08:32
Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Няма да увеличаваме данъци през 2020 година“ Община Велико Търново

Ставките на местните данъци във Велико Търново и на таксата за битови отпадъци няма да бъдат увеличавани през 2020 година. В това бе категоричен кметът на старопрестолния град Даниел Панов по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет по време на дебатите по план-сметката за приходите и разходите за следващата година.
Панов подчерта, че балансираната финансова и данъчна политика, повишената събираемост на местните приходи и разширяването на облагаемата база позволява данъчната тежест да не бъде увеличавана. Кметът бе категоричен, че няма да допусне от трибуната на местния парламент да бъдат изричани неверни твърдения и внушения.
Отпада единствено отстъпката от 10% при плащане на таксата върху битови отпадъци в пълен размер до 30 април на съответната година. По този начин ще бъдат компенсирани увеличените през последните години разходи за чистота, без да бъде променяна ставката. В основата на ръста на разходите стоят редица фактори – близо трикратно повишение на минималната работна заплата, поскъпване на консумативи и части. Почистването и осигуряването на отличния вид на обновените градски паркове и градска среда, нарастващите разходи за управление на отпадъците и за въвеждането на нови методи и технологии за сепариране и компостиране също са сред факторите за повишаването на издръжката за функция чистота.
Отстъпката бе ползвана от малко над 50% от гражданите, а средната й равностойност на партида е 4,32 лева.
По време на сесията бе подчертано, че дейностите по чистота и зимна поддръжка са изключително важни - допълнителното им субсидиране е напълно допустимо и целесъобразно, така както се прави и за детските градини и яслите, и за патронажната грижа, и за други социални дейности.
Заместник-председателят на местния парламент Росен Иванов коментира, че всяка промяна на местните данъци и такси, за която би възникнала обоснованост напред във времето, ще е подложена на съответния широк обществен дебат.

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати