Понеделник, 15 Мар 2021
            
Спорт

Милчо Сирмов: Равностойни сме на лидерите, но ще бъде грешка да скачаме за Първа лига

  18.12.2019 15:54
Милчо Сирмов: Равностойни сме на лидерите, но ще бъде грешка да скачаме за Първа лига

В момента „Локомотив” има отбор, който може да играе равностойно на лидерите във Втора лига. Но това не означава, че трябва да се поставят нереалистични цели и да има очаквания за баражи и място в елита. Поне докато за финансирането на отбора се разчита най-вече на Общината, мястото на „Локомотив” е във Втора лига. Нека бъдем реалисти и правилно да преценим възможностите си, коментира старши треньорът на железничарите след края на есенния полусезон.

Сирмов пое отбора на пожар след третия кръг на първенството. Шампионатът започна зле за „локомотивци” и треньорът Красимир Мечев си тръгна скоропостижно. Сирмов беше обявен като временен вариант, но той успя да стабилизира отбора и в един момент „Локо” дори дишаше във врата на лидерите. И това стана със селекцията на Мечев, без да се правят драстични промени в отбора.

Нямаха ми вяра, но аз се доказах, казва без да скромничи излишно Милчо Сирмов. Зад гърба си той вече наистина има достатъчно опит и като футболист, и като треньор. Роден е в Константин, Еленско, но е учил в Лясковец и там започва с футбола. Казармата кара в спортна рота „Армеец” в Сливен и след това заиграва в „Чумерна” (Елена). Тогава отборът е в „Б” група. През 1991 г. Георги Василев го иска за току що станалия шампион „Етър”, но трансферът се проваля и Сирмов отива в „Спартак” (Плевен). После играе два сезона в горнооряховския „Локомотив”, който по онова време е в „Б” група. Играл е за „Олимпик” (Тетевен), когато отборът беше в „А” група и за „Ботев” (Враца). За „Локо” играе и на финала на кариерата си като футболист. Бил е четири години играещ треньор на „Аркус” (Лясковец), като стига с отбора си до осминафинал за Купата на България. Като треньор е водил старшата възраст на „Етър” и е бил скаут и помощник на Цанко Цветанов. След идването на турците и разпада при виолетовите по онова време се връща в Лясковец. После Бончо Генчев го привлича в щаба на „Локомотив”, където е бил помощник на половин дузина треньори. Докато в един момент дойде и неговият час и поне засега той доказва, че ръководството на клуба няма нужда да търси друг треньор.

-Каква е оценката ви за сезона, доволен ли сте от себе си и от футболистите си?

-Смятам, че се справихме доста добре като цяло. За някои дори изненадващо добре. Аз лично не съм изненадан, защото вярвам в себе си и знам какво мога. Поех отбора в труден период, но много бързо футболистите успяха да влязат в кондиция, да подобрят значително физическата и психическата си форма. И в края на сезона успяха да надиграят лидера в първенството, нищо, че загубиха мача.

-Направихте промяната без да правите големи рокади в състава. Каква е рецептата?

-Просто момчетата повярваха първо на мен, че могат да направят нещо по-сериозно, и след това повярваха и на себе си. Същите футболисти, които в първите три кръга се представиха меко казано посредствено, израснаха толкова, че да играят съвсем равностойно на най-добрите в групата. Рецепта няма - просто много тренировки, много труд. Когато започнаха да идват победите, се повиши и самочувствието, и настроението. Това също е от съществено значение.

-Кои бяха най-силните ви мачове през сезона?

-Безспорно пикът ни беше срещу „Пирин” в Благоевград, където бихме с 5:0. Резултат, който ще остане в клубната история. По това време с „Пирин” бяхме с равни точки, а благоевградчани бяха налели доста пари в отбора и бяха направили амбициозна селекция.

-Успяхте да спечелите някои важни срещи с гол в края на мача. Това ли е психическото израстване на футболистите?

-Това е защото са много добре подготвени физически и могат да играят на максимум повече от 90 минути. Разбира се, че и психиката е важна. Мачът с „Монтана” например се разви така, че да покажем колко сме израснали и като физика, и като психика. В крайна сметка спечелихме с 3:2, въпреки драматичните обрати.

-А какво не ви стигна срещу лидерите. За кой мач най-много съжалявате?

-Срещу ЦСКА може би не ни достигна самочувствието. Много съжалявам за мача със „Септември”. Реално ги надиграхме, но понякога трябва и късмет, за да спечелиш. Гледах мача няколко пъти после и няма как да не кажа, че и съдията помогна да загубим. В продължението първо не даде фал за нас, а после отсъди несъществуващо нарушение в тяхна полза. Ние пък направихме грешка при подреждането при свободния удар и така получихме гол в 94-та минута. И срещу двата отбора обаче стояхме напълно равностойно. Всъщност слаб мач срещу претендентите за първите места беше само този с „Локомотив” (София).

-Кога подновявате подготовка?

-Събираме се на 6 януари. Клубът няма средства за лагери, така че ще се готвим в домашни условия. Имаме вече договорени 6 контроли – с „Литекс”, „Ботев” (Гълъбово), „Лудогорец 2”, „Черно море”, „Янтра” (Габрово), „Дунав” (Русе).

-Ще има ли промени в състава? Има ли футболисти, чиито договори изтичат?

-Аз бих искал да запазя сегашния състав и при възможност да привлечем още някой играч. Засега обаче е рано да се каже кой ще си тръгне и кой ще дойде. Договорите на Фиданин и Сандов изтичат. Говорил съм с тях, и двамата ми казаха, че искат да останат, ако не получат оферта от някой сериозен отбор. Ще видим какво ще стане след Нова година, когато започнат трансферите и разместванията в отборите. Синът на Живко Маминов – Жоро, който игра в Дряново, ще се присъедини към нас за подготовката. За други нови е рано да се говори. Ясно е, че нямаме възможности за скъпи трансфери.

-Всъщност има ли клубът задължения към футболисти и треньори?

-Заплатите се изплащат редовно. Имаме две неизплатени премии, които са ни обещали да изплатят, след като се приеме новия бюджет и новата субсидия. Може би добрите ни мачове изненадаха и ръководството. Стана така, че заработихме повече премии, отколкото са били планирани. Това е в кръга на шегата, разбира се. Проблемът с финансирането е, че идва основно от Общината. Не можем да очакваме повече от това, което се отделя в момента за футбол в бюджета.

-В тази ситуация какви са плановете ви за пролетта?

-Ако искаме да се развиваме, трябва още повече работа и повече подготовка. Аз имам програма да наложа няколко наши момчета в основния отбор, което разбира се ще отнеме време. Но имаме кадърни футболисти от Школата и трябва да им дадем шанс. С мъжкия отбор в момента тренират четирима юноши и те са с голям потенциал. Момчил Кузманов е готов за мъжкия отбор. По време на зимната подготовка ще му дам повече време за игра в контролите и се надявам, че напролет той ще защити мястото си в отбора. Янислав Цачев е по-малък, но също има качества и се надявам да се наложи при мъжете. Звезделин Бончев също. Момчетата имат данни, но трябва да знаят, че за място в отбора трябва да се борят и да си го защитават. Засега са сериозни, тренират здраво, дано да е все така.

-Имате ли амбиции за баражи и първите места в класирането?

-Аз искам да играем така, че да сме равни на първите. И ще направя всичко, което зависи от мен, за да сме сериозен фактор в групата. Но, нека да бъдем честни, има ли сили Горна Оряховица да издържа отбор в „А” група? На този етап отговорът е не. Мястото ни е във Втора лига, където да сме сериозен отбор, с който да се съобразяват. Целта ни е да създаваме добри футболисти, да дадем път към големия футбол на местни момчета и да радваме с добри игри. Когато ситуацията се промени и се намери начин за привличане на по-сериозно финансиране, тогава можем да си поставяме по-сериозни цели за класиране.


Ключови думи
милчо сирмов локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати