Събота, 13 Мар 2021
            
Спорт

Европейският шампион по спортна стрелба Самуил Донков е Спортист на годината 2019 за Велико Търново

  18.12.2019 14:15
Европейският шампион по спортна стрелба Самуил Донков е Спортист на годината 2019 за Велико Търново

В тържествената обстановка на Ритуалната зала в Община Велико Търново днес се състоя 31-та церемония „Спортист на годината 2019” за старата столица. По традиция в края на годината това събитие предизвиква оправдан интерес, за да разберем кои са най-заслужилите спортисти и треньори, които с успехите си са ни накарали да се гордеем. Миналата седмица с тайно гласуване бяха определени и огласени почетните седмици спортисти в категориите „Мъже и жени” и „Юноши и девойки”, а четирима треньори бяха номинирани.

Приятната церемония, с доза хумор и настроение бе вещо ръководена от компетентните спортни журналисти Анатоли Петров и Петко Павлов. Тя бе уважена от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кмета Снежана Данева – Иванова, директорът на Спортното училище „Георги Живков” Снежина Михова, Пенка Игнатова директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, общински съветници и спортни деятели, на които се падна честта да връчат наградите на отличените спортисти и треньори.

 Здравко Баблаков, състезател по плуване от клуб „Боляри 2009”, спечели приза за Спортист на годината при юношите. Негов треньор е Цветанка Димова – Нейкова. През 2019 г. талантливият плувец спечели първи места в редица турнири и е национален рекордьор със смесената щафета на 4х100 метра бруст. След него се наредиха от 2-ро до 7-мо място Симеон Събев – плуване, Ана Ангелова – конен спорт, Данислав Арсов – картинг, Марин Маринов – борба, Калина Козлева – спортна гимнастика и Тонислав Събев – плуване.

 За Треньор №1 на 2019 за Велико Търново бе опредена Калояна Крумова Цончева. Тя е треньор по спортна гимнастика в СК „Етър Стил”, а нейни възпитаници са спечелили 5 индивидуални шампионски титли и още много призови места. Под вещото й ръководство четирима състезатели са включени в националните гарнитури на България във възраст от 12 до 16 години.

 Днес бе връчена и наградата на Общината „Трифон Иванов”. Неин носител е младият футболист от юношеската школа на „Етър” Калоян Ненчев, който сподели, че пътят му напред минава през мъжкия отбор на „виолетовите”.

 Най-интригуващата категория Спортист на година 2019 в категория „Мъже и жени” бе оставена за накрая. Със 105,6 точки гласуващите определиха 31-вия Спортист на годината за Велико Търново да е европейският шампион по спортна стрелба с пистолет Самуил Донков, с треньор Александър Луканов. От второ до седмо място отличените със статуетки спортисти са: Тинко Балабанов - бокс, Деян Гемижев – лека атлетика, Цветелина Цанева – конен спорт, Мирослав Ангелов – борба, Никола Викторов - борба,  и Емил Денев – автомобилизъм.

 На всички тези елитни спортисти на Велико Търново през Новата 2020 г. предстоят много състезания, а на някои от тях извоюване на квоти за европейски първенства и Олимпиадата в Пекин.

Да им пожелаем много здраве и успехи, за да разнасят спортната слава на Велико Търново по света. И весели и честити коледни и новогодишни празници!

Ана Райковска       


Ключови думи
Спортист на годината 2019 Велико Търново Самуил Донков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати