Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Общинският съветник Нейко Генчев предложи Старият град да бъде затворен за автомобили

  17.12.2019 07:57
Общинският съветник Нейко Генчев предложи Старият град да бъде затворен за автомобили

В даване на съвети и препоръки към разработчиците на новия генерален план на движението на Велико Търново премина общественото му обсъждане вчера в Ритуалната сграда на Общината. Гражданите зададоха и редица въпроси без да получат нито един конкретен отговор. Защото целта според зам.-кмета Георги Камарашев и авторите на предварителния проект Христо Грозданов и Кирил Станчев от ИТСИ е на този етап да чуят мнението на великотърновци.

В пълната зала, сред които имаше общински съветници, архитекти, урбанисти, бивш началник на ДАИ и др. компетентни лица, прозвучаха и доста обосновани предложения и забележки.

На първо място присъстващите се обединиха, че са меко казано неразумни идеите за превръщането на ул. „Васил Левски” в пешеходна зона, а двете широки улици – „Н. Габровски” и бул. „България” да станат еднопосочни. Това намерение на екипа, разработващ генералния план, беше скоро лансирано пред медиите, а чрез тях се запозна и цялата общественост. Макар по този начин да се избегнат конфликтни точки, това ще е огромен проблем за обществения транспорт и голямо неудобство за хората, което ще им пречи да го използват, бяха аргументите.

 Търновци поискаха велоалеи, а такова е и намерението на разработчиците, чиято идейна концепция като цяло е обърната към пешеходци и велосипедисти, с предприемане на рестриктивни мерки спрямо автомобилите. Осъществяването обаче на алтернативни методи за предвижване във Велико Търново не може да се случи в кратък срок от време. Както бе отбелязано от един от изказалите се, единственото безопасно място сега за каране на велосипеди е парк „Света гора”, но до там може да се стигне само с автомобил.   

Отново се заговори за натоварените кръстовища пред кино „Искра” и „Беляковско шосе” – „Краков”, с изграждането на които до голяма степен ще се реши проблемът със задръстванията в центъра. Ще се прави и ново пред техническия портал на Старото военно училище.

 Гражданите настояха при новата организация на движението да се вземат предвид и големите задръствания извън Велико Търново в посоките Леденик, Лясковец, Шереметя заради работещите в областния град, но живеещи в тези почти сателитни селища. Като такива бяха определени още Беляковец, Дебелец, Самоводене. Ако не се планира удобен обществен транспорт до тях, това ще принуди все повече да се използват личните автомобили и така трафика да се усилва. Накъде ще се разраства Велико Търново също трябва да бъде отчетено в новия генерален план, поискаха хората.

Голям проблем е и тежкотоварният транзитен трафик, който преминава през старата столица. Но той ще бъде изведен от града едва след изграждането на АМ „Хемус”, скоростния път Русе – Велико Търново и тунела под Шипка. Изграждането на Северния пътен възел е от изключително значение пък за прехвърляне на трафика от Горна Оряховица и североизтока на Южния пътен възел и от там да се преразпредели към индустриалните зони.    

 Разработчиците бяха призовани да се помисли и за новите квартали, в които улиците са почти без тротоари или са много тесни. И в които автомобилите превземат все повече пространство, а няма изградени паркинги. Като пример бе посочен гъсто застрояващия се кв. „Картала”, който повечето от присъстващите определиха като бомба пред гръмване заради увеличаващия се брой автомобили покрай новодомците. Очаква се след завършването на сградите той да бъде най-населеният квартал, а изходът от него е само през „Беляковско шосе”.

 Общинският съветник Нейко Генчев напомни за новия статут на Велико Търново като историческа и духовна столица на България, от който се очаква увеличаване на туристопотока. Според него в стратегията при разработването на генералния план на движението градът трябва да се раздели на нова и стара градска част, всяка със своята специфика. Негово бе и смелото предложение целият Стар град да бъде затворена за автомобили зона, в която да се движат пешеходци, велосипедисти, електромобили и  обществения транспорт, който може дори да е безплатен. А туристическите автобуси и автомобили въобще да не влизат там. Трябва да се помисли и за добра транспортна комуникация между стария и новия град.

 Противно на очакванията, предложението на Нейко Генчев срещна одобрение, с въпроса обаче къде ще отидат автомобилите от Варуша, например.

 На туристопотока, който ще пристига, пребивава и си тръгва удобно обърна внимание и народният представител Милен Михов. Според него изграждането на буферни паргинги трябва да бъде изключително прецизирано. „Ако един такъв паркинг не е на мястото си и има лоша комуникация и достъпност, той няма да играе никаква роля. Ако няма асансьор, който да качва хората от паркинга под Царевец, така ще си и остане неизползван. Това е свързано и с изграждането на достъпна среда до туристическите обекти”, обясни той. Г-н Михов определи като твърде остаряла транспортната схема на градския транспорт, в която маршрутите не са променяни три десетилетия. За пример той посочи линията до ВТУ, по която се движат поне четири номера автобуси, а в Ректората се обучават вече само два факултета и то не от най-големите.   

 Големият проблем на Велико Търново е общественият транспорт, който не е добре организиран сега, отчетоха присъстващите на обсъждането. Защото и в момента има огромни зони от града, които не са покрити по никакъв начин. Това са индустриални зони, в които хората работят и в пиковите часове натоварват трафика до 30 процента допълнително. Става дума за Западната промишлена зона, Дълга лъка. Няма обществен транспорт и до парка „Света гора”. Друго неудобство е, че придвижването с обществен транспорт от квартал до квартал задължително минава през центъра. И да се предвиди поне на три места спирки, на които да става прикачване на друг автобус, водещ до желания квартал, предложиха граждани.

 Заради очертаващата се нова Западна индустриална зона в посока с. Момин сбор Общината предвижда на около 340 дка общинска земя  да се проектира трасе, което да бъде продължено до разклона за Леденик и с връзка с бъдещия път Русе – Велико Търново. Тази информация също е предоставена на господата от ИТСИ.

 Стоян Георгиев, бивш началник на ДАИ и председател на СБА, пожела в стратегията да залегне и обстоятелството, че след няколко месеца на всички пунктове за годишни прегледи на автомобилите ще се поставят екостикери. Затова Общината ще бъде принудена да реши какви екозони ще има в старата столица и какви автомобили ще се движат в тях. А това също ще създаде проблем.

В крайна сметка, присъстващите на обсъждането се убедиха в това, че новата транспортна схема ще бъде свързана с взаимни отстъпки и компромиси, а за град като Велико Търново пълно щастие не може да има. Съществена забележка бе и фактът, че разработчиците ползват устройствения план на Велико Търново, изготвен от Общината, от 1998 г. и осъвременен през 2003 г. Изключително неактуален към сегашния момент от развитието на града.

 Разработчиците имат един месец да обобщят предложенията и да изготвят окончателно предварителния проект. След ново обществено обсъждане и приемането му в Общинския съвет тече срок от около 4 месеца за разработване на плана в окончателен вариант.

Ана Райковска                          


Ключови думи
генерален план обществено обсъждаве Нейко Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати