Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

Търновска художничка посвети изложба на модел, позирал години наред на студентите във Факултета по изобразително изкуство

  15.12.2019 12:47
Търновска художничка посвети изложба на модел, позирал години наред на студентите във Факултета по изобразително изкуство

Великотърновската художничка Галина Цветкова ще представи новия си авторски проект „Катя“ на 19 декември във Велико Търново. Експозицията се открива от 17:30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, като това е осмата поред самостоятелна изложба на художничката, която е и дългогодишен преподавател във ВТУ.
Новата изложба авторката определя като проблемна и многоаспектна. Проектът носи заглавието си по името на модел по рисуване – Катя, която позира на десетки випуски студенти във Факултета по изобразително изкуство. В шестнадесет творби Цветкова представя Катя в различни нейни преображения.
„Коя е Катя? Катя е професионален модел за кандидат-художници – дребна, възрастна жена, винаги наметната в синьо през почивките си. Позира с голото си тяло за по-малко от два лева на час. И понякога се усмихва. Приседнала в някой ъгъл, Катя чете книга или вестник, често часове наред, докато ателието се изпълни с безинтереса на студентите по изкуство – така започва работният ѝ ден.“, разказва Цветкова.
Същевременно с творческата интерпретация на своята вдъхновителка, Галина Цветкова прави и препратка към великия Пикасо, който в своя „син“ период рисува хора от простолюдието, бездомници, бедняци. „В тази изложба Катя е пряка и спонтанна асоциация с изкуството на Пикасо и по-точно с художествената концепция от „синия” му период. През 1902 година той преживява лична драма, която рефлектира в произведенията му като бележи началото на визирания творчески цикъл. В него художникът дава израз на емпатия към хора, подложени на бедност, унижение и страдание. Тази изострена социална чувствителност предопределя сюжетите на Пикасо и потапя палитрата му в монохромно тъжно синьо“, обяснява тя.
Художничката не спира дотук с посланията си към зрителя. Като преподавател във Факултета по изобразително изкуство тя осветява проблеми на учебните програми по рисуване, свързани с тяхното приложение в обучението на студентите. „Неусетно остаряла през близо 25-те си години работа във факултета и обидно омръзнала на всички още след първата година на всеки випуск, в отношението към Катя се отразява апатията и мотивационната нищета на преобладаващата част от поколението бъдещи художници, както и депресията в утвърдените образователни концепции, които немощно се опитват да работят както преди. Катя е предизвикателство към потенциала на системата да генерира идеи в рутината на процеса, който трябва да легитимира познание и да култивира афинитет към изкуството“, посочва Цветкова и илюстрира с афоризма на Марк Твен, че „вдъхновението трябва с тояга да се гони и ако не успеем да го стигнем, то положително ще хванем нещо, което поразително прилича на него.”
Със своята нова изложба авторката за пореден път се утвърждава като един от мислещите и оригинални художници във Велико Търново, които сериозно провокират зрителя и поставят актуални проблеми на съвременната българска култура и образование.


Ключови думи
Галина Цветкова изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати