Събота, 21 Сеп 2024
            
Други

Пет години след адското наводнение в Килифарево коритото на Белица отново е обрасло

  15.12.2019 05:57
Пет години след адското наводнение в Килифарево коритото на Белица отново е обрасло

Пет години изминаха от наводнението в Килифарево, когато водите на Белица придойдоха, заливайки къщи и дворове в града. И до днес хората помнят адската нощ, при която само провидението и бързата реакция на институциите попречиха на бедствието да вземе жертви.
Вечерта на 19-ти юни водите започнали да се надигат. Мостът към Нацовци плувнал във вода. Истинското бедствие обаче дошло от стария мост след Килифарево, който до 2009-та поемаше целия трафик към Хаинбоаз. Интензивните валежи над Стара планина понасят отсечени дънери от непочистеното корито на Белица, която минава под моста. Именно там огромните дървета засядат и правят тапа. Насъбира се огромно количество вода, което в един момент се освобождава и приливната вълна залива ниските части на града.
Водата буквално стига до покривите на къщите, а някои хора се качват именно там, за да се спасят. През това време всички институции са уведомени за очакваното бедствие.
Пръв на място пристига тогавашният областен управител Георги Рачев. Суматохата е пълна, но институциите действат правилно и в пълна координация. Пожарна, Спешна помощ, общинска и национална власт запретват ръкави, за да се справят с бедствието. Успяват да изключат електричеството в града, за да могат пожарникарите да нагазят във водите и да пуснат спасителните лодки.
В същото време воден ад е залял и Дебелец. Млада жена се е хванала за стълб на Енергото и всичко около нея е вода. На помощ идва водолаз, който обаче е повлечен от водите и успява да изплува на километър от мястото. Бързо са уведомени и военните, които пристигат на място с тежка техника и изваждат от водите жената.
След бедствието остават единствено материалните щети. Хората изпомпват водата от къщите си, а цялата покъщнина е съсипана. Въпреки това материалното е прежалено, защото няма човешки жертви. Затворен за ремонт тогава е и Хаинбоаз, който е сериозно засегнат от бедствието. С отпуснатите 1 милион лв. се възстановяват откъснатите асфалтови участъци и се поставят стоманизирани мрежи на скалите. От траверси са изградени и подпорни стени.
Пейзажът около Килифарево е апокалиптичен. Нападали дървета, дънери и клони за запушили коритото на реката. Още тогава започва мащабно почистване, което трае няколко месеца. Хиляди кубични метри дървесина са извозени.
Една от основните версии за бедствието беше свързано с масовото изсичане на гори в Стара планина и хвърляне на дървесна маса в коритото на реката. Именно тези отсечени дървета са понесени от придошлите води и са направили тапата на моста край Килифарево. Очевидно обаче днес хората не са си взели поука от случилото се. Днес коритото на река Белица извън Килифарево отново е обрасло с дървета. Надеждата е, че подобно бедствие няма да се повтори…
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
наводнение Килифарево
Последни
Седмицата
Анкета