Вторник, 04 Oct 2022
            
Други

Гимназията по туризъм се включи в HOUR OF CODE

  14.12.2019 09:36
Гимназията по туризъм се включи в HOUR OF CODE

 „Трябва ли всеки да може да програмира?“ – това беше темата в „Часът на кода“ в най-голямата професионална гимназия – ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново. Юри Стефанов, управител на Селтис ООД, се срещна с учениците от XIа клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и  XIв клас, специалност „Туристическа анимация“. Знания, умения, програмиране, предприемачество, туризъм, анимация в туризма, добавена реалност, връзки в системата от знания – това бяха основните акценти в разговора.

 Ежегодно, в началото на декември, се провежда световната седмица на обучението по компютърни науки. Инициативата Hour of Code  е част от нея. Организатори са нестопанската организация  Code.org, заедно с над 100 други, които вярват, че днешните млади хора са готови да усвоят уменията за успех на 21 век.

 "Часът на кода“ има за цел да демитологизира програмирането и да покаже, че компютърните науки не са ракетостроене и всеки може да научи основите." казва Хади Партови, основател и главен изпълнителен директор на Code.org.

 Според статистика на организаторите, до момента над 100 милиона ученици са се регистрирали във всички издания на „Часът на кода“.

 И учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ са част от тях. Училището се включва за първа година. И това е така, защото от началото на тази учебна година е въведено обучението със специализиран софтуер, който в момента е лидер на пазара за хотелски софтуер в България и с него работят хотели на пет континента.

 Дали тези ученици ще прочетат „Основи на програмирането“, дали сред тях ще има програмисти, ще отчетем след време. А дотогава, те ще продължават да усвояват знания, умения и компетенции, за да могат чрез професиите си да усмихват туристите.

 Организатор на инициативата Hour of Code  в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ е учебната компания Boyar dreams с ръководител инж. Славка Проданова.

 


Ключови думи
гимназията по туризъм компютърни науки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати