Понеделник, 15 Мар 2021
            
Икономика

Местните данъци и такси в Горна Оряховица остават без промяна

  13.12.2019 14:38
Местните данъци и такси в Горна Оряховица остават без промяна

Община Горна Оряховица не предвижда почти никакви промени в размера на местните данъци и такси за следващата година. Това припомни кметът инж. Добромир Добрев, който официално представи екипа си за Мандат 2019 – 2023 г. Представянето уважи и председателят на Общинския съвет Димитър Николов.
Не предвиждаме почти никакви промени в таксите и местните данъци. Знаете, говори се, че следващата година ще има ново администриране на такса смет и че ще се направят промени и в данъчните оценки на имотите. Смятаме, че на този етап е по-добре да изчакаме законовите промени да се случат, да анализираме и тогава да преценим. Това е чувствителна за обществото тема и искаме да бъдем максимално коректни към гражданите, уточни инж. Добрев.
По думите му качеството на сметосъбирането и почистването в Горна Оряховица се е подобрило, откакто дейността пое общинско предприятие.
Днес той начерта и някои от акцентите в инвестиционната програма за 2020 г. По думите му новата година ще е от голяма важност за Горна Оряховица предвид изтичането на настоящия програмен период.
Насоките за новите оперативни програми се разработват, но още не са уточнени в детайли начините за кандидатстване, бенефициентите... За нас приоритет е инфраструктурата. Голяма част от инвестициите ни ще бъдат насочени към този сегмент. Ще се обърне по-голямо внимание на населените места. При разговори преди два дни с НСОРБ стана ясно, че ще има възможност няколко общини да правим общи проекти. Така ще можем да разгърнем населените места, защото там ВиК и пътната инфраструктури наистина се нуждаят от голямо внимание. Приоритет е и завършването на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, които са 3 на територията ни, посочи Добрев.
За Община Горна Оряховица е приоритет и НЧ „Братя Грънчарови 2002“. Кметът уточни, че до средата на 2020 г. проектът за него трябва да бъде входиран в Междинното звено и в МРРБ за подписване на договор, след което - след средата на годината, да се пуснат процедурите, а самата реконструкция да започне в ранната есен.
Работим и по крепостта Раховец – предстои рекултивация на сметището, и по завършването на колектора по улиците „Хан Крум“ и „Мано Тодоров“. С него се надяваме да отворим инвестициите в кв. 601-603, за където има интерес от частни инвеститори за жилищната зона. С направата на този колектор ще решим проблема със септичните ями, коментира Добрев.
Кметският екип отговори и на въпроса защо се е забавил проектът за колектора.
Основният проблем е в това, че през трасето на канализацията върви главният водопровод от центъра на града, който започна бавно да се подкопава. Това беше голям проблем, защото спира изграждането на канализацията. Желанието ни е този главен водопровод  да се подмени. Това вече се прави, може би след Нова година ще се подвърже и вече по-лесно ще продължат самите дейности по колектора. Водопроводът се финансира от „ВиК Йовковци“, дълъг е около 100 метра, но е много важен, уточни зам.-кметът по строителството инж. Деница Коева.  
Най-вероятно през пролетта ще има по-голяма яснота дали Индустриалната зона на Горна Оряховица ще е сред десетте, в изграждането на които ще инвестира държавата. Инж. Добрев увери, че разговорите с Министерството на икономиката по темата продължават.
Продължава и обсъждането на темата „Дунав – Егея“. Според кмета на Горна Оряховица този проект е най-полезен за общината от всички варианти, предложени досега.
Бихме го подкрепили, защото решава много проблеми на община Горна Оряховица. Един от тях са обходните пътища, които са ни важни, за да разтоварим трафика от централната градска част. Това трасе предвижда изграждането на тези обходни пътища, припомни Добрев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати