Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Култура

Литературният клуб отбеляза 110 години от рождението на Никола Вапцаров

  13.12.2019 10:21
Литературният клуб отбеляза 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Литературният клуб „Никола Й. Вапцаров“ отбеляза 110 години от рождението на своя патрон. Вечерта, посветена на гениалния български поет, започна с изпълнение на коледни и руски песни от най-младите таланти на Вокално студио „Румина“ с ръководител Румяна Начева. Не случайно и една от песните беше по текст на член от Литературния клуб.
Прочувствен рецитал на любимото „Писмо“ от Вапцаров накара всички присъстващи да затаят дъх и да се пренесат при „едрите звезди над Фамагуста“. Заслужените аплодисменти за Светлана Богданова дадоха възможност на председателя на Клуба Николай Колев да представи сборника „Вярност“. В него е включена поезия и проза на членове от Литературния клуб, като част от произведенията са посветени на незабравимия Вапцаров. Изданието излиза именно по повод годишнината на гениалния ни поет и е напечатано с подкрепата на Община Велико Търново и Община Левски.
„За мен и за повечето творци от сборника поезията не е математика. Поезията преди всичко е чувство и дух. Всъщност не мога съвсем да избягам от математиката. 110 години Вапцаров, които са равни на 32 години мъки, лишения и празни надежди, 11 години забрава, 37 години преклонения и възвеличаване и 30 години множество разстрели и ненавист на отрицателите, изправени срещу силната любов на почитателите“, прочете част от уводните си думи към речника председателят на Литературния клуб Николай Колев.
В сборника са включени произведения на 31 творци. За първи път обаче е обособена и рубриката „IN MEMORIAM”, която е посветена на починалия Цвятко Дечев. Сборникът показва разностранните търсения и опити на творци от 15 до над 80 годишна възраст.
Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
Вапцаров 110 честване клуб литература
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати