Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Баби разказаха на третокласници от СУ „Георги Измирлиев“ за традициите на Коледа

  12.12.2019 11:51
Баби разказаха на третокласници от СУ „Георги Измирлиев“ за традициите на Коледа

Как са празнували Коледа по времето, когато самите те са били деца, разказаха на децата от III А клас в СУ „Георги Измирлиев“ бабите на съучениците им Ели, Иво и Мони. Дамите бяха поканени да споделят с третокласниците спомените си за онези години, когато снегът е стигал до пояс, а пързалката е била досами дома им.
И макар че към онзи момент днешните баби са се вълнували по-скоро от игрите, отколкото от традициите, днес те сладкодумно разказаха на децата какво е Бъдник, какви и колко ястия е имало на трапезата, защо задължително на нея са се слагали орехи, лук и чесън и храни, които при готвенето набъбват. Третокласниците бяха особено активни и в отгатването на гатанки, които бабите им задаваха. Гостенките четоха и приказки, от които всяко дете научи най-важното – че преди всичко трябва да бъде добър човек.
Същото им заръча и зам.-директорът на училището Йорданка Кушева, която, заедно с директора Криси Аврамова, бяха специални гости на срещата. На финала й други баби – от певческата група към Пенсионерския клуб „Раховец“, редом с малки изпълнителки от III А, поздравиха децата и техните учители Милена Иванова и Евгени Иванов с песен. На финала всички извиха хоро в очакване на Коледа.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" Коледа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати