Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

Няма да има рязко повишение на отчисленията за депониране на битови отпадъци

  11.12.2019 16:39
Няма да има рязко повишение на отчисленията за депониране на битови отпадъци

Националното сдружение на общините и Министерството на околната среда и водите се споразумяха за определяне на по-ниски и балансирани размери на отчисленията за депониране на отпадъци. Добрата новина стана факт по време на конференцията на новоизбраните кметове и общински съвети. Съобщиха я кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов и министърът на околната среда и водите Нено Димов.
С нормативните промени отчисленията на общините се изменят по следния начин: за 2020 година – 69 лева на тон /вместо досегашните 95 лева на тон/; за 2021 година – 82 лева на тон /вместо досегашните 95 лева на тон/, за 2022 година – 95 лв/т.
Промяната е изключително важна, защото дава възможност да се направи необходимия преход към въвеждането в експлоатация на изграждащите се към момента общински инсталации за третиране и компостиране на биоотпадъци и за сепариране на твърди битови отпадъци.
Очаква се до края на 2021 година в България да работят 53 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, 45 регионални съоръжения за сепариране/предварително третиране и 4 инсталации за анаеробно разграждане.


Ключови думи
Нено Димов отчисления
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати