Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Вандали съсипват подлезите във Велико Търново

  08.12.2019 11:11
Вандали съсипват подлезите във Велико Търново

Наскоро в. „Кореспондент“ писа за хората, които рискуват живота си, пресичайки улица „Магистрална“ във Велико Търново. Там за момента няма алтернатива, но предстои изграждането на надлез, който изцяло ще реши този проблем.
Не така обаче стоят нещата на улица „Полтава“ и булевард „България“, където има изграден подлез от 40 години. Съоръжението е направено в края на 70-те години, за да обслужва пешеходците от квартал „Кольо Фичето“ към Военното училище. Днес обаче преминаването през подлеза изисква специална екипировка, задължителен противогаз и сензор за избягване на различен тип изпражнения. Именно поради тази причина пешеходците предпочитат да прескачат мантинелите, за да се доберат до заветната цел.
Днес вандали продължават да унищожават необезпокоявано общинското имущество. Подлезите са надраскани със спрейове, а нецензурни текстове посрещат всеки, който се осмели да премине от там. За това, че мнимите художници продължават да творят, сочи и съвсем пресен надпис от средата на ноември, чийто автор услужливо е отбелязал дата на драсканицата си в интерес на настоящата статия. Творецът е оставил и автограф, подписвайки се като Ранко. Кой е въпросният човек и защо е трябвало да остави своя дан за пълната промяна на съоръжението остава загадка.
Истината е, че Общината полага сериозни усилия, за да подобри условията за пешеходците. Още преди две години кметът Даниел Панов разпореди да бъдат дезинфекцирани всички подлези във Велико Търново. Съоръженията бяха почистени основно, на места бяха подменени изпочупени плочки. Осигурено беше и осветление. Явно хората обаче не са свикнали да пазят направеното и днес подлезите отново са пропити от урина.
Подлезите във Велико Търново са няколко. Освен на „Полтава“, има изградени и до автогара „Юг“, както и до въжения мост в „Чолаковци“. Този към Военното училище е поруган от вандали и на повърхността. Сериозно надраскана е и рампата към НВУ, която освен всичко друго е с отлепена и разбита облицовка. Тя и части от подлеза са правени с изключително скъпи материали преди време, като тогавашните архитекти са заложили в проекта органична облицовка с вкаменени миди и ракообразни. Днес подновяването й би струвало десетки хиляди левове на Общината.

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати