Събота, 29 Oct 2022
            
Общество

Томислав Дончев във В. Търново: Чиновник, който няма необходимите нива на почтеност, е опасен за цялата държава

  06.12.2019 17:40
Томислав Дончев във В. Търново: Чиновник, който няма необходимите нива на почтеност, е опасен за цялата държава

„Това е поредна година, в която растат с 10 процента доходите в администрацията. Вижте, ние сме конкуренти на частния сектор и се борим за добри кадри. И в годините назад държавната администрация не винаги беше в добра позиция. Мисля че последните години успяваме да привлечем и да задържим добри специалисти. А колко са ни качествени администрациите е много сериозен въпрос, това дефакто е критерия колко са ни качествени публичните услуги. Целта е по-млади, по-подготвени, по-мотивирани хора с интегритет. Чиновник, който няма необходимите нива на почтеност е опасен не само за администрацията, а и за цялата държава“, сподели във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше на посещение във Великотърновския университет, за да участва в церемонията по дипломирането на абсолвентите от Стопанския факултет.
Дончев коментира още, че най-големият враг на всички злоупотреби в администрацията е прозрачността. По думите му най-големият съюзник на администрацията, който трябва да бъде привлечен, са гражданите.
„Когато говорим за всичко случило се с европейко финансиране вие можете да проверите всяка стотинка, всеки договор, всеки проект, даже всяко физическо лице. Стремежът е това да стане и с бюджетното финансиране. В момента се изготвя софтуера и се надявам следващата година да е факт. Лошото е, че ще започнем с разходите от тук нататък, а на мен ми се искаше разходите в годините назад също да бъдат достъпни. Това разкрива огромен потенциал от гледна точка на контрола“, сподели Томислав Дончев. По думите му цената на софтуера не е висока и не представлява интерес.
Дончев коментира и смяната на социалния министър.
„Очаквам да се успокоят обществените страсти със социални услуги и масовата обществена истерия, че някой ще взема децата на хората и ще ги транспортира до Норвегия. Аз разчитам да се обърне внимание на пазара на труда, където имаме дефицити и големи нужди. Трябва да се направи преглед на всички социални услуги, които предоставяме. Имаме и групи в обществото, които не са мобилизирани и не са на пазара на труда и министерството има достатъчно инструменти да ги мотивира да си търсят работа“, каза Томислав Дончев. Той коментира и взетото решение за субсидията на партииите.
„Голяма бъркотия се получи. Трябва да се направи анализ на текстове, за да се види дали това може да бъде поправено. Но едва ли, при условие, че има такова категорично произнасяне. Вокс попули“, каза още Томислав Дончев.

 


Ключови думи
Томислав Дончев ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати