Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Вицепремиерът Томислав Дончев приветства абсолвентите от Стопанския факултет

  06.12.2019 16:32
Вицепремиерът Томислав Дончев приветства абсолвентите от Стопанския факултет

Вицепремиерът Томислав Дончев беше специален гост във Великотърновския университет. Той приветства абсолвентите от Стопанския факултет, където самият той е завършил една от магистратурите си. Тържеството беше открито от проф. Пено Пенчев, който приветства абсолвентите.
„През последните няколко години ние дадохме нашите знания, умения и компетентности. Дали сме успели ще кажете вие и пазарът на труда. Искам да ви уверя, че ние сме убедени, че ще се реализирате добре. Желая ви успех“, каза още деканът на факултета.
С поздрав към препълнената зала се обърна и ректорът проф. Христо Бонджолов. Той сподели, че е особено щастлив, че и гостите на дипломирането също са възпитаници на Великотърновския университет. Ректорът помоли всички студенти да станат и да аплодират своите родите, които са ги подкрепяли през годините на тяхното обучение.
„Родителите и учителите остават за цял живот. И само, когато върнем достойнството на българския учител-тогава нещата ще бъдат наред. Когато подредим нашето училище, училището на живота. Тогава ще можем да вървим напред. Вие ще тръгнете по целия свят, но се надявам да останете в България. Каквото и да направите помнете, че зад вас стои името на ВТУ и по вас ще съдят за него. След време неговото име ще работи за вас. Когато носим достойно името на тази институция- тогава нещата ще станат“, каза в словото си проф. Бонджолов.
Ректорът продължи от трибуната и вчерашната тема за автономията на университетите, като изрично подчерта, че изказванията му не са срещу министъра на образованието и новия Закон за висшето образование.
„Вчера казах нещо, което чрез някакви слухове е стигнало, че аз съм бил против министъра, че съм бил против Закона за висшето образование. Такова нещо не съм казвал, аз казах, че съм за това да не се нарушава автономията на университета. Това е едно от най-големите постижения на нашата демокрация. Ние можем да имаме своите забележки към закона, но ние ще подкрепим решението за нов Закон за висшето образование, защото има нужда от законова промяна. Няма по-малко или повече свобода, или я има, или я няма. Ние искаме нашата свобода, за да можем да изказваме свободно нашето мнение, за да може науката да се развива. Искаме да се спазва и закона, който гласи, че на територията на университета не могат да се образуват структури на политическа или религиозна основа. Ето това са нашите искания. Уверен съм, че на нашия университет предстоят добри дни“, каза още проф. Бонджолов.
Специален поздрав към всички отправи и вицепремиерът Томислав Дончев. Той благодари за поканата и сподели, че именно във ВТУ е получил първата си диплома, подчертавайки че във Велико Търново се е научил да възпитава себе си и да се променя.
„Тук за пръв път се научих, че мога да променям света около себе си. Много е опасно да говорим с клишета и ми се иска да избягам от тях. Едно от тях е да ви кажа, че успехът ви чака. Не, не стои да ви чака отпред, а трябва да го настигнете и да го хванете. Другото клише е, че България има нужда от вас. Това е вярно, но преди всичко има нужда от критични и силни граждани, тогава ще имаме и добри ръководители и ще имаме гаранция, че България ще бъде и ще пребъде. Не съм толкова стар, за да ви давам съвети и бъдете подозрителни, когато някой иска да ви дава съвети. Затова ще ви призова, животът е чудно приключение, опитайте се да го изживеете по най-добрия начин. Не чакайте някой да ви даде, да ви каже, питайте, вие сте на ход. Търсете, искайте, вземайте. Хубаво е всеки да има персонален план и да го следва. Не се притеснявайте да си сменяйте плановете“, сподели в словото си Томислав Дончев.
Празникът уважиха още председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов и митрополит Григорий.
Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
ВТУ Стопански факултет Томислав Дончев дипломиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати