Петък, 07 Oct 2022
            
Други

С литийно шествие и тържествен концерт честваха 180 години Неделно училище към църквата „Св. Николай” в Търново

  06.12.2019 14:55
С литийно шествие и тържествен концерт честваха 180 години Неделно училище към църквата „Св. Николай” в  Търново

На Никулден, когато църквата „Свети Николай” във Велико Търново има и храмов празник, бе кулминацията в честванията на 180-годишнината от основаването на Славянобългарското училище към нея. Първото българско училище за момчета  отваря врати през есента на далечната 1839 г.

С литийно шествие, водено от митрополит Григорий и отец Славчо, децата от Неделното училище, както и гости за празника, минаха по главната улица от храма до театъра, където се състоя тържествен концерт. Тържеството уважиха ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов, началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева, председателката на настоятелството на читалище „Надежда” арх. Донка Колева и др. В залата на театъра бяха както сегашни, така и бивши възпитаници на Неделното училище.

 В концерта участваха Смесеният хор към храма с ръководител Катя Миновска, деца от школите към читалище „Надежда” и дечица от ДГ „Здравец”. В богатата програма звучаха песнопения и стихове, имаше и танци.

 Славянобългарското училище към църквата „Свети Николай” е с огромно значение за началото и на други институции в старата столица. От него и от този храм започва историята на читалище „Надежда”, както и тази на Хуманитарната гимназия, създадена като Мъжка гимназия през 1858 г.

Плоча, вградена в стената на сградата на Неделното училище свидетелства за подновяването му след голям пожар благодарение на дарените от хаджи Минчо 60 000 гроша. Десетина години след създаването на училището, през 1939 г. избухва голям пожар в  Търново, който изпепелява 600 къщи и църковното училище. А новата сграда е построена с парите на този благодетел. Самата плоча е открита преди 25 години, реставрирана от Катя Буланова и вградена в стената, за да се знае и помни историята на Славянобългарското училище към църквата „Свети Николай”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
180 години неделно училище църквата "Св. Николай" литийно шествие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати