Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

С родопска гайда се откри изложбата на Мирослав Момински, а цялата търновска фотографска гилдия се събра да го уважи (СНИМКИ)

  05.12.2019 21:12
С родопска гайда се откри изложбата на Мирослав Момински, а цялата търновска фотографска гилдия се събра да го уважи (СНИМКИ)

От снимките му строи светлина, съчетана с кафявото на земята, огнените багри на есента, черно-бялото на зимния пейзаж и буйната зеленина на младата пролет. В 47 фотоса художникът-фотограф Мирослав Момински разкрива цялата прелест и магия на Родопите във всичките сезони – с меките извивки на хълмовете, с отрудените хора, с красивите къщи – сега самотни и пред разруха, но запазили спомена за уюта и топлотата на някогашното семейно огнище. Снимани през последните 6-7 години, те сякаш връщат назад във времето, за да разказват на бъдещето.

Цялата тази непреходна красота може да се види в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, където търновският майстор на обектива откри своята самостоятелна фотоизложба „РОДОПА ПЛАНИНА една голяма любов”. Това е и едно голямо, бих казала триумфално завръщане в старата столица, защото Мирослав Момински напуска Велико Търново едва преди 3 години, за да последва съпругата си в Равда, но го смята за най-красивият град в България. И това е първата му самостоятелна изложба на родна земя, макар зад гърба си да има десетки участия в съвместни. „Правя я заради родителите си, близките и приятелите. Да видят планината, защото тя заслужава. Снимките са 47, но и 100 да покажа, ще са малко. Родопа планина е необятна с миналото си и красивата си природа. Щастлив съм, че съм имал късмета да попадна на местата в точния момент, за да уловя и запечатам тези мигове, които ще видите в изложбата: подходящата светлина или когато хората работят, специфичния релеф. Но нека за вас да издам своите мисли. Смятам да направя изложба с фотоси и от Велико Търново, за което обаче трябва много време и много работа. Надявам се да успея, а идеята ми е да я направя с черно-бели снимки от емблематични места в града” сподели специално за RegNews Мирослав Момински.

През последните десетина години успешно съчетава работата си като експерт криминалист с фотографията. За да стигне до екселенс на Световната федерация за фотографско изкуство (FIAP), каквито се броят на пръсти в България. Твърде е скромен и не парадира с това, както и с многобройните си награди от конкурси по света. „За мен наградите и участието в конкурси означават единствено да представя България, защото има какво да се види в родината ни. Исках да премеря себе си с другите можещи, с фотографи от страни като Китай, Виетнам, които имат голямо население и много места за снимане на териториите си. И успях. Наградите не са толкова значими за мене. Просто съм проверил себе си и как, и дали се харесват нещата ми. Но ще се повторя  - най-вече го правя, за да видят всички красотата на България. Наградите не правят автора добър. За мене признанието е да видя вълнението на хората и това, че съм докоснал душите им”, допълни художникът-фотограф.

На откриването в Изложбени зали се струпа наистина много народ. Тук бе и цялата търновска фотографска гилдия от всички поколения, дошла да уважи своя колега и приятел, когото вече по-рядко вижда на живо. Паметният момент бе запечатан с обща снимка.  

 Честта и удоволствието да открие изложбата тази вечер се падна на друг голям фотограф и негов приятел – Пенчо Чуков. „Това да ни се пресекат пътищата е виновна фотографията. Тя ни срещна, тя ни събра. Преди да се запознаем, бях виждал много неща – хора болни от любов, от амбиции…, но като поснимах с него, видях, че Мирослав е болен от Родопите. И макар да живее до морето, мястото му е в планината. Пейзажът е един от най-подценяваните жанрове във фотографията и много хора си мислят, че да снимаш пейзаж е лесно и не изисква кой знае колко усилия. Но в добрия пейзаж има уловен миг, има разказ. Природата не рисува два пъти едни и същи картини. Като човек, който също 15 години снима из Родопите, разбрах, че планината не се снима с фотоапарат, а с душа. Очите гледат, но душата вижда. Във фотографиите, които днес Миро ни представя, ще видите отпечатана точно неговата душа. И преди да му дам думата, и да видим Родопите, бих искал първо да ги чуем…”, каза в краткото си слово дряновският фотограф. И тогава…писна родопската гайда, за приятна изненада както на многобройната публика, така и на самия Мирослав Момински. От вълнение той само успя да благодари – на приятелите за помощта в подредбата на изложбата, на Общината – за предоставените зали.

 Изложбата на Мирослав Момински е не само едно от най-значимите културни събития във Велико Търново през този наситен с безброй предпразнични прояви декември. Тя е и повод да погледнем с други очи, най-вече възхитени, на това младо изкуство.

„РОДОПА ПЛАНИНА една голяма любов” може да се види до 14 януари 2020 г.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Мирослав Момински изложба Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати