Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

ВТУ отбеляза студентския празник, връчиха академичната награда на Общината (СНИМКИ)

  05.12.2019 14:03
ВТУ отбеляза студентския празник, връчиха академичната награда на Общината (СНИМКИ)

Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ тържествено отбеляза студентския празник. В аулата на учебното заведения присъстваха студенти от всички факултети, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на университета. W
В тържественото си слово ректорът проф. Христо Бонджолов наблегна на извоюваното през годините право на висшите учебни заведения да бъдат автономни. А емоционалната му реч предизвика бурни аплодисменти в академичната общност.
 „Най-голямото постижение на нашата демокрация е академичната автономия. Колеги, не позволявайте да ни отнемат академичната автономия. Това е единственото, което имаме. Нямаме нужда от партийни секретари. Нашето поколение знае какво бяха и знаем защо се изправихме срещу тях. Срещу намесата на партиите в университетите. Ние не сме феодали, имаме нужда от нашата академична автономия. Напротив, борим се за всеки ден за съществуването на нашите университети, това е нашата работа. Посегателството върху автономията на университетите е антиконституционно. И ако ще връщат държавата нека да я върнат навсякъде. В икономиката, в селското стопанство, където искат. Но тук имаме извоювана автономия на университета. Тя не се изразява само в пари, а в нашето достойнство да мислим различно. Не позволявайте да отнемат автономията, това значи да отнемат автономията на образованите и културните хора. Няма да се обличаме пак еднакво и да се подстригваме еднакво, нашето поколение ще възрази, надявам се и вашето да го направи. Честит празник“, каза в словото си проф. Бонджолов.
Ректорът съобщи в изказването си и добри новини за финансовото състояние на учебното заведение.
„Уважаеми студенти, сигурно на вас дължим най-голямата благодарност за това, че ни има и че продължаваме след опитите да бъде съборен университета. Благодаря на всички, които разбраха навреме какви ни готвят. Оказа се, че нашите първокурсници са 40% от общия брой на всички студенти във Великотърновския университет. Благодаря ви, че избрахте нашия университет и на всички колеги, които направиха това възможно. Така университетът ще има по-добро бъдеще, убеден съм, че следващата година ще бъде по-добра. Следващата добра новина е с вашите стипендии, които ще бъдат преведени до средата на декември. На преподавателите също ще изплатим всичко плюс 120 лв. отгоре. Няма да е без нищо, както се опитаха да говорят и да цапат, да попречат на празника ни. Не могат, защото сме добре, тази година няма изгледи, не тръгнаха да събарят университета. И от следващата година излизаме на нула, преди 4 години започнахме от 6 милиона минус. От 1-ви януари ще увеличим заплатите с още 10 процента. Според мен са малко, мисля, че можехме повече, ако не ни пречат. И ако не ни пречат институционално ние тук ще се справим. Много се надявам от следващата година да не могат да ни пречат, но тук трябва да обединим силите си, както го направихме, когато защитавахме нашия университет. И съм сигурен в доброто бъдеща на ВТУ. Много се надявам на вашата студентска подкрепа. Но тук всички трябва да работим да бъдем готови утре да бъдем достойни за очакванията обществото. Добрата подготовка е инвестиция за всеки човек, това разбират и вашите родители. Образованият човек е нужен на цялата страна“, каза още проф. Бонджолов. Думите му бяха подкрепени и от председателя на студентския съвет Светослав Мишев, който също говори за автономията на висшите учебни заведения.
„Висшето образование е най-важната част от нашата образователна система. А висшето образование сме ние- студентите. Но качествата на управляващите образователната система са под въпрос. И това не е от скоро и няма тенденция да се промени. Виждаме как се гласува без особен дебат проектът за нов Закон за висшето образование, който иска да отнеме част от академичната автономия на университета. Ние, студентите от ВТУ, видяхме как се опитаха да отнемат нашата автономия. Ние се борихме да защитим конституционно установената ни автономия. Въпреки всички и всеки ние успяхме в последния възможен момент да конституираме законосъобразно Общо събрание и да изберем органи на управление. И ето днес университетът е с рекорден прием. През май 2019-та година успяхме да извоюваме Студентския съвет да се конституира прозрачно и да бъде достъпен за всички студенти“, сподели в словото си Светослав Мишев.
Програмата на празника продължи с приветствие от китайката Лай Дзинтин, която учи българска филология във ВТУ. Нейното българско име е Серафима. Тя преподава български език в Китай и очарова присъстващите с правилно произношение.
„Отдавна мечтая да посетя България и да имам възможност лично да й се насладя. За мое щастие мечтата ми се сбъдна. Тази година дойдох да продължа обучението си“, сподели Серафима, която обясни, че е очарована от природата на България.
Кулминацията на празника беше връчването на традиционните награди в навечерието на 8-ми декември. Почетен знак на ректора получи дългогодишният преподавател проф. Николай Даскалов. Отличието му беше връчено във връзка с 80-та му годишнина и по повод големите заслуги за развитието на университета. В типичния си духовит стил проф. Даскалов извади от джоба написано слово, но после го прибра и каза, че няма да го чете. Вместо това той предизвика аплодисментите на всички присъстващи, разказвайки интересни случки за живота и изминалите години. Той прегърна и проф. Бонджолов, който е бил негов студент, като подчерта, че ректорът е от хората, които с действията си доказват, че могат да се борят за университета.
Последва връчване на стипендии в размер на 1000 лв. за 11 души от всички факултети и филиали на ВТУ. Те се присъждат за студентите, които през последната година са постигнали най-висок успех в обучението си. Връчени бяха и стипендии на името на проф. Александър Бурмов, които се дават лично от ректора, както и стипендия на името на проф. Георги Димов, която пък е осигурена за студент по българска филология от роднините на покойния преподавател. 9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, получиха специални награди от Алианц Банк България по случай 8 декември. На тържественото събрание бяха обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 56 изявени момичета и момчета са спечелили национални и международни награди и имат значими научно-художествени и спортни постижения в периода декември 2018 г. – декември 2019 г. Сред тях има носители на златни, сребърни и бронзови медали, има спечелени отборно призови места на различни научни конференция, олимпиади и конкурси на национално и международно ниво. Те получиха по 50 лв. от ВТУ
Академичната награда на Общината тази година беше присъдена за Елица Топалов. Тя получи левовата равностойност на 5000 евро. Наградата й беше връчена от председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.
„Все още не мога да осъзная какво се случва, за мен е огромна чест. Голяма част от парите ще отидат за образованието ми, ще запиша докторантура, в момента следвам магистратура. Засега смятам да си остана във Велико Търново“, сподели Елица Топалова.
Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
ВТУ празник студенти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати