Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

9-годишният Иво е превърнал дома си в коледна приказка, мечтае да иде при истинския Дядо Коледа в Лапландия

  04.12.2019 15:00
9-годишният Иво е превърнал дома си в коледна приказка, мечтае да иде при истинския Дядо Коледа в Лапландия

Ако още нямате празнично настроение и търсите коледния дух, кривнете в една глуха уличка срещу ДСК в Лясковец, и стига да не ви е страх да погазите малко в калта, ще видите една къща като излязла от коледна реклама. Там Иво Пенчев е направил нещо, с което може да засрами героите от американските коледни филми, надпреварващи се с празничната украса на дома си.

Иво е само на 9 години, а има стотици, дори хиляди коледни играчки, лампички, абе какви ли не неща, които са създадени, за да направят последните дни от годината по-светли, по-весели и в крайна сметка по-щастливи. В украсата, разбира се, помагат всички вкъщи – най-вече баща му, който опъва десетки метри кабели и лампички. Започва се веднага след рождения ден на Иво, който е на 1 ноември, за да е готово до 20 ноември, когато е рожденият ден на брат му. В дните след това идва и празничното запалване на светлините – къщата на Пенчеви се облива във всякакви цветове, а вътре всята стая и всеки ъгъл е запълнен с елхи и коледни украси. В момента елхите са четири, но Иво подарил една на училище, а се грижи и за украсата на елхата у баба си.

Коледа е най-големият празник, категоричен е Иво. На първо място заради Дядо Коледа и подаръците, но и заради възможността да развихри своята страст по коледната украса. Всъщност никой не помни кога се е появила тази коледна отдаденост. Още като съвсем малък най-обичал да си играе с коледни играчки, а когато го питали какво иска – пак поръчвал коледни подаръци. И така се събрали стотици всевъзможни пъстри и весели неща, които той разпределя между стаите в дома си, къщата на баба си и училището. Иво учи в ОУ „Иван Вазов” в Горна Оряховица и е подарил елха и куп играчки на училището си, а преди няколко дни участвал, заедно със своите съученици, в украсяването на Клуба на инвалида.

Първо имахме малка елха, но после баба ми подари голяма и аз започнах да си събирам играчки. Сигурно съм бил на 2 години, не знам, опитва се да си спомни Иво. Когато бил на 7 години, му казали, че Дядо Коледа не е истински. Той продължава да вярва в стареца от Лапландия, което обаче не му пречи да си поръчва отделен подарък на родителите, баба си и леля си, от които се очаква да имат свои контакти с Дядо Коледа.

Цялото семейство е запалено от страстта на Иво и всички му помагат да обогатява колекцията си. „Той винаги е искал само коледни подаръци. Много е трудно през октомври да се намери нещо, свързано с Коледа, но понякога излизат много интересни неща. Общо взето, където и да отидем, дори и Иво да го няма, все се оглеждаме за нещо коледно”, разказва леля му Даниела. Миналата година коледният подарък на баба му бил огромен надуваем снежен човек, който сега посреща на входа на къщата. Приятели на семейството от Англия и Белгия също имат своя принос в разнообразието от коледни украси на Иво. Самият той с парите, събрани на рождения си ден, също обновява колекцията.

Всъщност Иво обича да украсява не само по Коледа. За Баба Марта и Великден къщата също е в празнична премяна. Той сам си прави мартениците, а и въобще му идва отръки да майстори такива неща. Празникът на празниците обаче е Коледа. А голямата му мечта е да отиде при истинския Дядо Коледа в Лапландия.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Иво Коледа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати