Други

Започва премахването на незаконни строежи на обвинени в телефонни измами

  15:04, 02 Dec 19
Започва премахването на незаконни строежи на обвинени в телефонни измами архив/ RegNews

Специализираната прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на законността на 103 недвижими имота, собственост на 27 души, обвинени в участие в три неутрализирани през 2019 г. организирани престъпни групи за телефонни измами.
Днес, 2 декември 2019 г., началникът на ДНСК изпрати доклад в Специализираната прокуратура за предприетите от служителите на Дирекцията действия за проверка на законността на строителството в посочените от Прокуратурата имоти.
Проверените 103 обекта са на територията на гр. Горна Оряховица (община Горна Оряховица), с. Ружинци (община Ружинци), с. Арчар (община Димово), гр. Берковица (община Берковица), гр. Левски (община Левски), гр. Ветово (община Ветово).
Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които 1 вече е премахнат, а 2 са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т. нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.
Заварените строежи са 9, проверени са и 3 преместваеми обекта, като 1 от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.
Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 броя административнонаказателни производства: на трима служители в община Ружинци, двама в община Берковица, трима в община Левски и трима в община Ветово.
За окончателните решения по образуваните преписки в общинските администрации ДНСК ще представи информация своевременно.

RegNews припомня, че на 29 ноември Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу девет лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за две години вреди, предимно на възрастни хора в страната, на стойност над един милион лева.

Още по темата - на https://regnews.net/news/15750106173130/spetsializiranata-prokuratura-predade-na-sad-grupata-telefonni-izmamnitsi-ot-gorna-oryahovitsa-


Ключови думи
телефонни измами незаконни строежи Специализирана прокуратура