Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

БМЧК в СУ „Вичо Грънчаров“ организира кръводарителска акция

  02.12.2019 10:17
БМЧК в СУ „Вичо Грънчаров“ организира кръводарителска акция

Кръводарителска акция организират младежите от БЧК в СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Акцията е съвместна с МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново и Центъра по трансфузионна хематология.
Инициативата е под надслов "Хайде с нас, твоята кръв е важна!". Кръвта е важна, спасява човешки животи. А кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм, казват от БМЧК в СУ „Вичо Грънчаров“.
Младежите припомнят и правилата при кръводаряване – може да дари всеки, който е на възраст от 18 до 65 г.; преди кръводаряването хората трябва да са закусили (да бъдат сити), да не са приемали медикаменти. Кръводарители НЕ могат да бъдат хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, венерически болести, туберкулоза и други болести, напомнят от БМЧК.
Преди кръвовземането всеки подлежи на обстоен преглед от лекар от ЦТХ.
Съгласно нормативната уредба в Република България, дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения - и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина). Кръводарителят дарява между 405 - 450 мл. кръв. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа, а качествено - за 3-4 седмици.
Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти, посочват още от БМЧК в СУ „Вичо Грънчаров“.
Кръводарителската акция ще се проведе на 14 декември между 10 ч. и 14 ч. на I етаж на Младежкия дом в Горна Оряховица.


Ключови думи
БМЧК СУ "Вичо Грънчаров" кръводаряване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати