Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Светски

Бьорн от Дортмунд избра Драганово за свой дом

  01.12.2019 05:46
Бьорн от Дортмунд избра Драганово за свой дом

Да си германец в България означава, че трябва да си готов да направиш много компромиси. Казвайки това, Бьорн Шмид се смее от все сърце, но е съвсем сериозен в анализа си. За свикналите на ред и правила германци България може би не е най-доброто място за живеене. Но пък с всичко се свиква, отново се смее Бьорн и дава пример със себе си. Всъщност аз още свиквам, въпреки че съм тук от близо 12 години, признава младият мъж.
Бьорн Шмид живее със семейството си в Драганово от пет-шест години. Занимава се с реклама и уеб дизайн и има офис в Горна Оряховица, където се срещаме. 39-годишният германец е роден в градчето Зуст, в близост до Дортмунд. От 2008 г. живее в България и, разбира се, първата причина да се окаже тук е любовта. Срещнал съпругата си в Германия, където тя била за една година по проект на „Еразъм” да учи езика. Когато тя си тръгнала за България, той тръгнал с нея. Първоначалните намерения били да е за година, но станало за дълго. На този етап от живота си Бьорн си мисли, че може да е завинаги. Яна е от Русе, но била студентка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и затова първоначално се установили във Велико Търново. Впоследствие обаче разбрали, че да си на квартира в България е твърде несигурно – тъкмо се устроиш и могат да ти кажат да освободиш жилището. Желанието им било да си имат къща с двор и започнали да търсят в близките до Търново села. Избрали Драганово и една от основните причини била, че селото има много добра интернет връзка. По това време Бьорн работел от вкъщи и интернетът му бил изключително важен. Двамата с Яна имат две деца – синът им е на 7, а дъщеря им е на година и половина. Сутрин и вечер съм като личен шофьор. Натоварвам всички на колата и ги разкарвам – малката на ясла, синът на училище – той учи в Гимназията в Горна Оряховица, често се оказва, че жена ми си е изпуснала автобуса и трябва да я закарам до Търново, където Яна работи в немски кол център, и едва тогава идвам в офиса. Вечер пък ги събирам по обратния път, смее се Бьорн.
Още като студент в Германия той се занимава с изработка на уеб сайтове и уеб дизайн, така че това започва да прави и в България. Клиентите му пък го ориентирали към рекламата. Така че сега предлага доста широка палитра от услуги, свързани най-вече с рекламата в интернет, но и за конвенционални медии. Занимава се още с видеообработка, снима с дрон и дори наскоро пусна в групата на Драганово малко клипче за селото, заснето от въздуха. Работа има достатъчно, интересно ми е и съм провокиран непрекъснато да уча и да се променям, казва Бьорн. Виртуалните медии се променят много бързо. Преди 10 години беше достатъчно да имаш фирмен сайт, след това дойде ерата на Фейсбук. И докато в България Фейсбук още е много силен, в Германия като че ли отмира като рекламен носител. Там голям дял имат Инстаграм, Пинтерест, Туитър и още няколко мрежи. Това вероятно ще се случи и в България. Аз трябва да се променям непрекъснато и да уча нови неща, за да съм адекватен на промените в бизнеса, обяснява Бьорн.
Първите години в България му били много трудни. Аз още свиквам с някои неща, пак се смее германецът. Езиковата бариера била голямо препятствие в началото. Можел да говори само с жена си, около него почти никой не знаел немски. Сега като че ли повече хора срещам, които го говорят. Може би заради многото емигранти, които са работили в Германия, разсъждава Бьорн.
Най-трудно беше не да науча езика, а да науча чалъмите на българите, пак се разсмива Бьорн. Тук е доста по-различно. Има много повече хора навън, улиците са по-оживени. Празна кръчма трудно ще видиш. Хората обичат да се срещат и да си говорят. На мен това ми харесва. Вече имаме много приятели, с които се събираме. Те никога не са гледали на мен като на чужд човек, споделя хер Шмид.
Но той в никакъв случай не гледа с розови очила на българите и България. Поддържа два блога на немски и в единия разказва за живота си тук. Разказва с любов за своето село Драганово, но прави и доста точен анализ на проблемите в България. Най-важният проблем е, че страната губи своите хора. Демографска криза има в цяла Европа. Раждат се по-малко деца, отколкото умират възрастни хора. Но България освен това е напускана от най-активната част на обществото – хората между 20 и 40 години. Затова да се намери квалифициран специалист е много трудно. Това затруднява икономиката, която пък не може да предложи добри заплати и т.н. И проблемът, за да си тръгват хората, не са само парите. Българите напускат, защото са обезверени, защото не вярват във върховенството на закона и се съмняват в демокрацията в страната им. Младият мъж се опитва да намери и решение и според него трябва да се започне от там самите хора да преосмислят живота си. Стана твърде често да се ходи в чужбина, твърде рядко се търсят алтернативи. Според мен устойчивостта, напредъкът и сближаването са единствените начини за извеждане на България от кризата. Това е написал в своя блог съвсем наскоро.
Когато дойдох, всъщност малко по-късно, започна първият мандат на Бойко Борисов. Хората имаха надежда, че нещата ще се оправят. Само че това не се случи и сега се опасявам, че срещам все повече обезверени хора. Българите губят надежда и това е притеснително, разсъждава Бьорн.
Всъщност нещата доста са се променили за тези малко повече от десет години. По онова време съм писал в блога си, че в България с 300 евро може да се живее, а сега вече сме много далече от тази възможност, усмихва се германецът. Но има и хубави промени – ето в Горна Оряховица доста неща се пооправиха, дори и пътната инфраструктура е по-добра. Но като че ли хората забелязват повече лошите неща. А те не са малко, особено пък сравнявайки с Германия. Първото, което подчертава Бьорн, е здравеопазването и състоянието на болниците. Сравнението не е в полза на горнооряховската болница, до която и той е опирал заради сина си. Държавните институции често първо казват не, а после мислят дали пък не може да се направи нещо. Пътищата е ясно какви са, въпреки че подобрение има. Нещата тук не винаги стават по честен и законен път. Това е доста стресиращо за един германец, затова и много от сънародниците на Бьорн се връщат обратно в родината си след кратък опит да живеят в България.
Оказва се, че доста германци избират България за втора родина. Най-много са в Добричка област заради морето. В София и Пловдив също има големи общности. Семейство Шмид има много приятели в Попово, където са се установили 5-6 семейства от Германия. Евтиният живот е основното нещо, което ги привлича. Реално 80% от германците в България са пенсионери с ниски за родината си пенсии. С тях обаче тук живеят добре. Ако успеят да свикнат с порядките, разбира се.
Въпреки всичките си кусури, България е хубаво място за живеене и въобще нямаме намерение да се връщаме в Германия, категоричен е Бьорн Шмид. Според него в родината му пък има прекалено много ред. Някак стерилно е, скучно дори. Ако тук редът и правилата липсват до голяма степен, там пък са се превърнали в някаква мания. Вероятно най-добре ще е да се постигне средно положение, баланс между тези две крайности. И въпреки че България засега е далеч от тази златната среда, семейство Шмид вижда своето място в Драганово, а не в Дортмунд.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Glowing eye Шмид
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати