Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Джипитата се чудят как да имунизират с 20 противогрипни ваксини 500 възрастни

  30.11.2019 06:00
Джипитата се чудят как да имунизират с 20 противогрипни ваксини 500 възрастни

Пред провал е Националната програма на Министерството на здравеопазването, според която на всички пенсионери, навършили 65-годишна възраст, се полага безплатна противогрипна ваксина. Поне така шумно беше огласена тази кампания през октомври. После се оказа, че ваксина ще има за 10% от близо 1,7 млн. българи, които попадат в тази възрастова група. Но и това няма как да се сбъдне. Наша проверка показа, че общопрактикуващите лекари във Великотърновска област, които са между 126 и 130, разполагат с не повече от 20 ваксини за средно 500 възрастни хора на и над 65 години, които са ги избрали за лични лекари. И се чудят на кого да ги сложат така, че да няма сърдити.
Интересът към ваксините е по-голям от която и да е било година, най-вече заради това, че са безплатни за повечето пенсионери. Поначало българите в сравнение с останалите европейци не се славим като народ, който предпочита да се ваксинира срещу грип. И годишно това не са повече от 2% от целокупното българско население. Причините са много – суеверия, предразсъдъци, страх от усложнения, недоверие, недостатъчна здравна култура. Но често, за да не се ваксинираме, на везните натежава и цената на ваксината. Обикновените противогрипни ваксини на свободна продажба струват 20 лева, а „Инфлувак” и „Ваксигрип Тетра”, които лекарите одобряват и защитават срещу 4-те грипни щама, струват около 25-26 лева. Сумаq в много случаи непосилна за пенсионерите, които и без това трудно свързват двата края. Затова и тази година повече възрастни се престрашиха да поискат да се ваксинират, но не им било писано да се случи.   
Реално програмата е стартирала през летните месеци юли и август. Д-р Галина Солакова, с кабинет в Градската поликлиника във Велико Търново и 600 души,  подлежащи на ваксинация, издирвала желаещите и правила списък още от тогава. „Събрах 60 човека, които желаят да се ваксинират. Ако бях агитирала сериозно, можех да събера и 200. И за тези 60 човека съм получила 10 ваксини. Повече няма да участвам с името си в такава кампания, която е некоректна към хората. Обещаха после да има ваксини за поне 10 процента. Последното указание на министъра беше да се сложат на хората с повече болести. А те всичките ми 60 човека са такива. Не съм сложила още 10-те ваксини, защото се надявам да получа още, за да има някаква социална справедливост. И не знам как ще събера за всички”.
Същото е положението и при д-р Петър Петров, който има 560 човека в практиката си,  подлежащи на безплатна ваксинация. Досега е получил малко над 20 противогрипни ваксини от дистрибутора „Стинг” ООД с офис в Разград и ги е поставил. В момента няма ваксини в кабинета си, който е също в ДКЦ I и не знае дали ще получи още.
Крайният срок за поставяне на ваксините по програмата е 31 декември, но лекарите алармират, че това трябва да стане поне през първата десетдневка на декември, за да може да се изгради имунитет. Не може да се чака и времето накъсява. Те са особено полезни за хората с хронични и сърдечни заболявания. Може и да не ги предпази напълно от грипа, но поне са гаранция, че болестта ще премине по-леко и за по-кратко време.

Няма противогрипни ваксини и в аптеките в областта

В две от най-големите аптечни вериги в областния град – „Салвия” и „Асклепий”, няма никакви противогрипни ваксини, показа нашата проверка. Последните количества са изчерпани в средата на ноември, а от „Асклепий” ни казаха, че дори са ги предупредили да не очакват нови количества.  

Защо добрите идеи у нас все са с дефекти

Идеята на здравното министерство е много добра, но организацията на кампанията е под всякаква критика, смята д-р Христо Димитров, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. „Тази кампания стартира много късно. Трябваше да започне още през март-април. На фирмите-производителки, които са три в света, им трябва технологично време, за да изготвят ваксините против щамовете, препоръчани от Световната здравна организация. И те планират и изработват количества, съобразени със заявките по държави от предходната година. Така за България се полага много по-малко от нужното ни количество предвид огласената кампания тази година. Можем само да се надяваме в някоя държава да има излишък. Защото ваксините вече са произведени и разпределени, а ново производство няма да има, тъй като изтича оптималният срок за имунизация. Фирмите не планират никога количества в повече, защото ваксините имат срок на годност и после трябва да ги изхвърлят.
Отделно, неправилно са заложени от Министерството на здравеопазването само 10% от населението на и над 65-годишна възраст, за да се постигне положителен ефект. Така се получава у нас един омагьосан и порочен кръг. Апелираме повече хора да се ваксинират, а когато се случи това, не можем да им осигурим ваксините. Когато се проведе съвещание, в което участвахме и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, тогава заявихме на министерството, че няма ние да им берем срама”, коментира за в. „Кореспондент” д-р Димитров.
На практика обаче така се получава и незаслужено към личните лекари, които са на предната линия, пациентите най-често отправят упреците си. На джипитата се пада и трудната, а и непосилна задача да решат кого да имунизират и кого да лишат от безплатната ваксина. Позиция, в която наистина не са завиждане. Остава и малката, но все по-изтляваща надежда те да получат още ваксини, за да могат повече възрастни хора да се възползват от програмата и укрепят здравето си.
Ана Райковска

 


Ключови думи
ваксини грип
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати