Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Каракачанов във В. Търново: Единствената възможност за справяне с недокомплекта е възстановяване на задължителната военна служба

  28.11.2019 14:15
Каракачанов във В. Търново: Единствената възможност за справяне с недокомплекта е възстановяване на задължителната военна служба

„Проблем с кадровите военнослужещи има в цяла Европа, той не е само български. Но с мерките, които предприемаме ние го преодоляваме, постепенно, бавно за съжаление, но го преодоляваме. Но единственото решение е един ден, при достатъчно воля и консенсус в обществото да се възстанови задължителната военна служба. Това е единственият начин да решим тези проблеми, които стоят пред нашата армия и редица други държави в НАТО и ЕС“, сподели министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той даде пример с Германия, където също имало недокомплект. По думите му там властите обмисляли също да върнат наборната служба или да дадат право на чужденци, като източноевропейците да бъдат приемани на кадрова военна служба.
Военният министър сподели, че е доволен от бюджет 2020, в който по думите му са предвидени средства и за увеличение на заплатите и за нови военнослужещи.
„През 2020 г. за трета поредна година има средства както за увеличаване на заплатите с 10%, така и за нови военнослужещи. Отделени са и средства за ремонт и възстановяване на достатъчно военна техника. Дори при една много добре появила се възможност да закупим на политическа цена, което означава на символична стойност, два минни ловци във флота, го направихме. Мисля, че с разбиране и с лице към нуждите на армията, промените ще ги решаваме. За съжаление натрупани проблеми в период от 30 години трудно могат да бъдат решени за 30 месеца, но важното е, че посоката е правилна и че има повече сигурност във военнослужещите. За всички е видно, че се полагат усилия и за облеклото им, и за материалната база, и за въоръжението, и за възнаграждението им. Проблемите ще ги решаваме постепенно“, каза още военният министър.
Следващата година Каракачанов очаква да се сключат и договорите двата кораба и 150 бронирани машини.  Сухопътната техника ще струва  2 млрд. и 220 млн. лева, а за двата патрулни кораби за флота държавата ще плати 840 млн. лв. без ДДС. По думите на Каракачанов  тези средства са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната за 2020 година.
„Освен, че поддържаме съществуваща техника, която си заслужава да бъде поддържана, защото е в способност да бъде използвана ефективно, ние трябва да мислим и в перспектива, тоест, че все пак един ден тя ще стане неизползваема. Затова и сключихме договорите за военните самолети, корабите и бронираните машини. Ние сме достатъчно толерантни към участниците в тези два конкурса – по искане на някои от фирмите удължавахме на няколко пъти сроковете, тъй като това е сложна материя. Целта ни е да има повече участници и конкуренцията да бъде по-голяма, за да можем да изберем най-доброто. Ако нещата вървят добре мисля, че до средата на другата година трябва да сме приключили с тези два проекта, тоест да сме сключили договорите“, каза още Красимир Каракачанов.

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати