Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

НВУ празнува 141 години от основаването си (СНИМКИ)

  28.11.2019 13:40
НВУ празнува 141 години от основаването си (СНИМКИ)

Националният военен университет „Васил Левски“ отбеляза 141 години от основаването си. Учебното заведение на практика е първото висше военно училище в страната.
Празненствата започнаха със служба на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в Православния храм „Свети Седмочисленици”.
На Ритуалния плац с почетен караул беше посрещнат вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Левски и Паметника на възпитаниците в Националния военен университет.
Тържеството продължи в Дома на културата, където слово произнесе началника на НВУ полковник Иван Маламов. Той припомни историческите факти при създаването на най-старото военно училище в страната и изтъкна развитието на университета в наши дни.
„НВУ „Васил Левски“ бе създаден в условията на висока динамика, промяна на визията за развитие на военното образование, при силно редуциране на военните структури и недостиг на финансови ресурси и числено съкращение на въоръжените сили. За 17 години НВУ защити авторитета си си, като премина през три институционални акредитации, множество програмни акредитации. Преди 17 години започнахме обучението само на шестима студенти в една специалност. Сега са разработени повече от 20 плана за обучение за бакалавър и 19 за магистър, където днес се обучават почти 2000 студенти. След годините на драстично намаляване на курсантите вече трета година приемаме почти два пъти повече от преди“, сподели в словото си полковник Маламов.
Празникът продължи с връчване на награди. Официални гости на събитието бяха: народният представител доц. Милен Михов, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, заместник областният управител Ивета Кабакчиева, колективният носител на Нобелова награда за мир проф. Михаил Харалампиев, висши офицери и представители на различни институции.

 


Ключови думи
НВУ празник Каракачанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати