Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Проектът за магистрала „Дунав – Егея” намери сигурна подкрепа от Горна Оряховица

  28.11.2019 10:33
Проектът за магистрала „Дунав – Егея” намери сигурна подкрепа от Горна Оряховица

Проектът за магистрала „Дунав – Егея” бе представен пред великотърновци и бе посрещнат с голям интерес и много въпроси. Идеята все още не е получила одобрение от държавата, но очевидно се разглежда с внимание. Пълна подкрепа вече получи от някои общини, сред които е Горна Оряховица. На практика този проект решава много от транспортните проблеми на Горнооряховска община, дори тези, срещу които протестираха горнооряховчани преди две години при обсъждането на проектите за магистрала „Русе – Велико Търново”.

Голямото предимство на проекта „Дунав – Егея” обаче е това, че ще се изгражда чрез частно финансиране. Докато проектът за магистрала от Русе до Велико Търново бе променен на проект за скоростен път и в крайна сметка все още няма осигурено финансиране. Ако държавата подкрепи частното изграждане на пътя, ще освободи своя ресурс за други проекти.

Преди две години проектантите на „Ларж Инфрастръкчър Проджектс“ представиха своята идея по време на обсъждането на трасетата за „Русе – Велико Търново”. Тогава обаче тази идея не срещна одобрението на държавата и тя продължи да си работи по своя проект и по избрания от АПИ вариант за трасе. Недоволните от избора на трасе го обжалваха, ВАС отхвърли жалбите, но по-сериозен се оказва проблемът, че държавата няма осигурено финансиране. Докато „Ларж Инфрастръкчър Проджектс“ твърдят, че могат да приключат с изграждането на магистралата до края на 2024 г., ако получат подкрепа за бързо извървяване на всички подготвителни и съгласувателни процедури.

„Ларж Инфрастръкчър Проджектс“ представи напълно завършения проект пред обществеността във Велико Търново на 27 ноември, като преди това го презентира и на заинтересованите кметове в областта. Според проектантите предложеното от тях трасе ще превърне Триградието – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в много бързо развиваща се икономическа зона. Проектът предизвика голям интерес и обсъждането продължи близо три часа с много въпроси от страна на търновци.

Междувременно проектът получи силна подкрепа от страна на горнооряховчани, които по принцип бяха противници на сегашното трасе на пътя Русе – Велико Търново.

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев напълно подкрепя мнението, че този проект ще даде силен тласък на икономиката в региона и вече заяви, че ако се иска мнението на Община Горна Оряховица, тя е категорично за този вариант на магистрала.

Новият проект на „Ларж Инфрастръкчър Проджектс“ решава всичките проблеми, които имаме. Трасето, което се предлага сега, е значително подобрено след обсъжданията преди две години. Вече не минава през територии на „Натура 2000” и заобикаля селищата. Освен че минава по-близо до Горна Оряховица, то на практика решава всичките ни проблеми с транспортната обвързаност. Част от проекта е изграждане на обходни пътища, включително скоростен път от индустриалната зона край Летището до магистралата. Това означава, че няма да трябва Общината или държавата да търси финансиране, да организира проектиране и строителство. То е заложено в проекта на магистралата. Така че за нас това е идеално решение на проблема и искрено се надявам този проект да намери подкрепа, коментира инж. Добромир Добрев.

Самият проект за магистрала от Дунав до Егейско море е част от още по-амбициозен и мащабен проект за пътна свързаност в тази част на Европа. Цялата дължина на магистралата „Дунав – Егея” по проект е 367 км, от които 328 км са на територията на България, а в Гърция са 39 км. Общата стойност на проекта е оценена на този етап в рамките на 2,2 милиарда евро. Идеята е да се отдаде на концесия, а концесионерът да си възвърне инвестицията от тол такси.

В началото си трасето повтаря вече одобреното трасе на АМ „Русе – Велико Търново”. Отклонява се при Бяла. В Горнооряховска община влиза при Крушето, а в землището на Поликраище ще е пътният възел за връзка с АМ „Хемус”. Трасето избягва всички селища, като най-близо минава до Първомайци и там се планира изграждане на звукоизолиращата стена. Минава много близо до Горна Оряховица, като се предвиждат тунели под Бабенец и Арбанаси. Решава и проблема с Александровския мост, тъй като предвижда изграждане на нов мост в близост до сегашния.

Проблемът с проекта е, че това трасе не е много по вкуса на Велико Търново и Габрово. Но пък АПИ започва да гледа доста по-благосклонно на идеята магистрала „Дунав – Егея” да замени АМ „Русе – Велико Търново” заради частното финансирането, което ще позволи на държавата да освободи ресурс за други проекти.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати