Други

Община Свищов е готова за снега

  17:17, 27 Nov 19
Община Свищов е готова за снега

От началото на ноември в община Свищов са взети необходимите мерки за безпроблемно посрещане на зимата, съобщиха кметът Генчо Генчев и зам.-кметът Бедри Алиев. Готовността на наличната снeгопочистваща техника, която ще е на разположение през зимния сезон, бе демонстрирана днес.
Ресорният зам.-кмет поясни, че Общинско предприятие „Чистота – Свищов“ разполага с четири автомобила (един МАЗ, един високопроходим Unimog и два трактора), както и един челен товарач, които са преминали технически преглед и са оборудвани с всичко необходимо, за да посрещнат изпитанията на зимата. Кметът Генчев допълни, че Общината разполага и с нова техника, която е на разположение благодарение на реализиран проект по програмата за Трансгранично сътрудничество, а ангажимент за съдействие са поели и голяма част от земеделските кооперации и фирми в община Свищов.
„Както всяка година, сме в готовност адекватно да отреагираме на зимната обстановка и да посрещнем зимния сезон. Обезпечени сме с техника, а тази година имаме и споразумение с Областно пътно управление – Велико Търново да си сътрудничим в почистването както на град Свищов, така и в селищната система“, каза още той.
Приоритет по време на зимното почистване ще бъдат обществените и общински сгради – общинската болница, училищата, полицията, пожарната и др. След това са главните пътни артерии, подходите към града и населените места. За обезледяването на пътните участъци са закупени 250 тона сол, които са доказано ефективни при зимни условия. Детските градини и училищата вече са снабдени с чувалчета сол, а до дни и всички населени места в общината да бъдат осигурени с пясък и сол.
Кметът на Свищов поясни, че вече са изготвени графиците за 24-часовите смени на служителите в ОП „Чистота – Свищов“, но заедно със зам.-кмета апелираха към гражданите да подхождат отговорно и когато завали снегът, да почистват редовно тротоарите пред домовете и магазините си. „Нека не забравяме, че премахването на снега пред магазините и домовете е ангажимент жителите на Свищов. Апелираме към тях да подхождат съвестно и да си почистват редовно тротоарите. Обръщам се и към водачите на МПС, с молба да паркират  единствено на предназначените за тази цел места, за да не пречат на снегопочистването на улиците. Неправилното паркиране в тесните и труднодостъпни улици създава сериозен проблем за достъпа на снегопочистващата техника“, допълни още Бедри Алиев.
Представителите на общинското ръководство не пропуснаха да благодарят на фирмите и земеделските кооперации, които ежегодно се включват с техниката си в зимното почистване и по този начин оказват незаменима помощ при справянето с предизвикателствата на зимата.


Ключови думи