Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

Във Велико Търново беше представен обновеният публичен модул на системата ИСУН 2020

  25.11.2019 16:22
Във Велико Търново беше представен обновеният публичен модул на системата ИСУН 2020

Във Велико Търново се проведе информационна среща за представяне на надградения публичен модул на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020. За участие бяха поканени регионални медии, представители на институции, неправителствени организации, висши учебни заведения, настоящи и потенциални бенефициенти и др. Събитието се проведе със съдействието на Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново.
Новите функционалности на обновеният модул бяха демонстрирани от Георги Стратиев - началник отдел „Информационни системи“ към Дирекция „Централно координационно звено“ (ЦКЗ) в Администрация на Министерски съвет и Станислава Димитрова - старши експерт в дирекция ЦКЗ. Официалния старт на надградения и обновен публичен модул на ИСУН 2020 бе даден на 12 ноември т. г., с цел повече прозрачност и информираност на широката общественост. С промените се гарантира по-добра проследимост на управлението на средствата от европейските фондове и се предоставя възможност за извършване на повече и по-детайлни справки.
Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020 е изцяло уеб базирана. В нейният обхват попадат 20 програми с външно финансиране и от нея се възползват над 70 000 потребители. Основната цел на системата е всички данни по изпълнение на Оперативните програми у нас, още от тяхното възникване, да се събират, обработват и отчитат електронно. По този начин се осигурява възможност за тяхното ефективно управление, наблюдение, отчитане и проверки, както и обмен на информация с органите на ЕК. Това осигурява проследимост по всяка една програма, процедура, договор за предоставяне на финансова помощ, като позволява да се наблюдава изпълнението по различни критерии и индикатори.
Системата се състои от два основни модула - публичен и вътрешен. Публичният модул дава възможност за подготовка и подаване на проектно предложение, а след неговото одобрение, за управление и отчитане на резултатите от изпълнението му. Вътрешният модул е предназначен за работа на звената за управление и наблюдение на програмите, одитиращи и сертифициращи органи. С помощта на публичния модул се откриват нови процедури, оценяват се проектни предложения, сключват се договори, отчитат се и се наблюдават резултати.
Обновеният ИСУН е и средство за  опростяване и унификация на правилата и процедурите. Системата дава възможност за налагане на рестрикции относно броя документи, изисквани от бенефициентите и кандидатите. За разлика от предишната версия, с предимно деловодни функции, настоящата система дава възможност за проверка на всички отворени и предстоящи процедури за предоставяне на Безвъзмездна финансова помощ (БФП), по които един потенциален кандидат е допустим, чрез задаване на критерии за населеното място и вида на организацията бенефициент.
Чрез публичния модул в реално време могат да се направят справки за постигнатите индикатори по програмите; резултатите от оценката на всеки оценителен етап и крайното класиране на проектните предложения по процедурите за предоставяне на БФП, реално изплатените средства по програмите, приоритетни оси, процедури и договори; проекти и бенефициенти, които нямат наложени финансови корекции и са приключили изпълнението в първоначалния срок на договора; брой и стойност на подадените проектни предложения по програми и процедури.
Налична е и цялостна информация за всеки стартирал, приключен или прекратен проект, включително описание на дейностите, организациите, участващи в изпълнението, постигнатите индикатори, финансова информация, наложените финансови корекции, тръжните процедури и сключените договори с изпълнители. ИСУН 2020 предоставя актуални справки по райони за планиране, включително до ниво отделно населено място – информация за всички проекти, които се изпълняват на съответната територия със стойност на договорените и на реално изплатените средства по източници на финансиране.
През следващите 1-2 години предстои усъвършенстване на системата, като амбициите са в нея да бъдат въведени и всички направени разходи с национален бюджет.
Публичният модул на ИСУН 2020 е достъпен на интернет адрес http://2020.eufunds.bg. 


Ключови думи
ИСУН 2020 ОИЦ Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати