Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

С концерт Лясковският танцов състав отпразнува своя юбилей

  25.11.2019 16:17
С концерт Лясковският танцов състав отпразнува своя юбилей

10 г. от създаването на танцов състав „Лудо младо” отпразнуваха танцьорите в Лясковец. Много подаръци, торта и сърдечни пожелания звучаха в залата, пълна с малки и големи танцьори, носители на отколешната традиция да се пази българския дух с песен и танц.
За да танцуват и да се веселят, в читалище „Напредък-1870” се събраха от 6- до 60-годишни самодейци, отдадени на танцовото изкуство. В празничната програма се включиха всички възпитаници на настоящия му ръководител Павлина Кълчишкова. За своя празник те бяха поздравени от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, от председателя на читалището Васил Русев, от колеги, приятели и почитатели. И като на празник, след многото танцови изпълнения, поднесени от различните възрастови групи, танцьорите бяха зарадвани с голяма празнична торта и с бурните аплодисменти на публиката. А публиката, за която музиканти и самодейци създадоха огромно празнично настроение, се включи в края на концерта заедно с изпълнителите в много хора на сцената и в уютния салон на обновеното читалище.
Танцовият състав, функциониращ към местното читалище, е основан от Йордан Зангов през 2009 г. и още оттогава печели множество награди както в нашата страна, така и в чужбина. Първоначално са се изучавали български хора, впоследствие се сформира и детска група. От месец октомври 2017 г. съставът е с художествен ръководител Павлина Кълчишкова. Тя е възпитаник на ДЮФА „Гусларче” и е закърмена с любов към танца от големите Петър Ризов и Веселин Бърдаров. В детския ансамбъл открива любовта си към българския фолклор и днес я предава на лясковските деца. С магията на българските народни танци по-късно в Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” тя постига още по-големи успехи, като участва в концерти и спектакли в България, Египет, Турция, Южна Корея, Франция, Гърция, Белгия, Сърбия, Румъния, Германия, Тайланд, Филипини. Завършва СДК в  „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство при проф. Асен Диамандиев – Пловдив.
До днес детските групи на ТС „Лудо младо” са три на брой, наброяващи около 80 деца. Възрастта на децата е от 6- до 16-годишни. Желанието и постоянството им носи и наградите на състава. Павлина Кълчишкова работи и с най-малките деца на Лясковец – малчуганите от детските градини, които с израстването си постъпват в „Лудо младо”. През месец февруари 2019 г. по проект започва работа и с по-големи деца от НУ „Цани Гинчев” и СУ „Максим Райкович”. В съвместната работа на ТС „Лудо младо” неотлъчно с децата е и корепетиторът на състава Иван Кълчишков.
Към „Лудо младо” танцуват и две групи любители, които изучават български хора. Освен танцов състав с различни групи по възраст, се сформира и танцов клуб, който също е под вещото ръководство на Кълчишкова.
През изминалите години „Лудо младо” бележи множество успешни участия, самостоятелни и сборни концертни изяви и завоювани награди и отличия. Танцьорите на „Лудо младо” имат първо място от Танцов фестивал „Танци край морето”, гр. Бяла, Грамота и плакет от Осми фестивал на фолклорните танцови групи и клубове „Да разлюлеем Балкана” – Плачковци. Имат и грамота за участие във фестивала за народни хора и танци „Хайдушка софра” в  Хасково и грамота за „Най-прецизно изпълнение на хоро” и „Награда на журито” от Международния фолклорен фестивал „Море от ритми” в Балчик. През 2019 г. завоюват Наградата на кмета на община Русе от Националния фестивал „Русчуклийска среща”, второ място на Събора на овцевъдите в България в НФФ „Заблеяло ми агънце”, първо място и Диплом за танцови състави от ІІ Регионален преглед „Пеем и танцуваме” в с. Драгижево и Специалната награда на кмета на Община Лясковец. От НФФ „Насред мегдана в Арбанаси” ДТС „Лудо младо” спечели ІІІ награда, младежки танцов състав „Лудо младо” – ІІ награда, поощрителна награда за Елия Кълчишкова и отличие за институция с най-голям брой формации. От Петнадесетия събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира” изпълнителите бяха оценени от проф. Елена Кутева и заслужиха лауреатските отличия на журито – първо място за състава и индивидуална награда за най-малкия член на „Лудо младо” Елия Кълчишкова, която освен танцьор, е и талантлива малка певица, формираща своите умения с помощта на своя ръководител Вяра Петрова.
Многобройните отличия, спечелени от ТС „Лудо младо” донесоха и голяма награда за цялостния труд на художествения ръководител Павлина Кълчишкова, която през юни тази година бе удостоена с наградата на Община Лясковец за заслуги в областта на културата.


Ключови думи
ТС Лудо младо Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати