Понеделник, 15 Мар 2021
            
Политика

Димитър Николов, председател на ОбС в Горна Оряховица: Искам да възстановим доверието към Общинския съвет

  22.11.2019 14:35
Димитър Николов, председател на ОбС в Горна Оряховица: Искам да възстановим доверието към Общинския съвет

Достатъчно думи се изговориха през кампанията, време е нещо да свършим. По този начин Димитър Николов се опита на няколко пъти да избегне интервюто след избирането му за председател на Общинския съвет. В крайна сметка журналистът в него проговори, така че и време, и думи за първото му интервю на новия пост се намериха. Разбира се, за издавания от него вестник.

-Защо журналист и издател – човек, чието занятие е да изгражда общественото мнение, се захваща с политика и то като главно действащо лице?
-Явно лостовете на професията ми не са били достатъчни, за да постигна промените, които смятам, че трябва да се направят в нашия политически живот. Всъщност на първо място ми повлия мнението на много хора, които уважавам, заради постигнатото от тях в професионален план – хора, лидери в своите сфери, с които не съм бил близък, но които при срещите с мен ме подканяха да поема по-сериозен ангажимент към дневния ред на обществото ни. От мен се очакваше да поема отговорности, надхвърлящи ролята на редови общински съветник и председател на комисия в ОбС.
Дали съм главно действащо лице в политиката? Имам предимството да общувам много добре не само с колегите си от ГЕРБ, но и с тези от останалите политически сили. Това е една от причините да съм председател на ОбС. А иначе бих казал, че

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ТРЯБВА ДА Е ПО-МАЛКО ПОЛИТИК И ПОВЕЧЕ ДА Е ОБЩЕСТВЕНО АНГАЖИРАН.

-Говорите за очаквания на хората към вас, това означава ли, че според обществото Общинският съвет се нуждае от промяна?
-В очите на обикновения гражданин Общинският съвет е с много нисък праг на доверие. Това, разбира се, се отнася и до повечето държавни институции. За много хора ОбС е един импотентен орган, който има повече декоративни функции, а не е истинският управляващ фактор в една община. МОЯТА ЛИЧНА АМБИЦИЯ Е ДА ИЗДИГНА АВТОРИТЕТА НА ИНСТИТУЦИЯТА И ДА ВЪРНА ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА КЪМ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ.

-Достатъчно качествени хора ли влизат в Общинския съвет, за да имате претенции за повече доверие към институцията?
-Вярно е, че през годините се видя, че приливната вълна към Общинския съвет не носи само ползи. Масовизирането и желанието на понякога случайни хора да попаднат в местното управление даде обратен ефект. Обикновените хора загубиха респекта към тези, които трябва да са първи в обществото. Но пък смея да твърдя, че в последния ни Общински съвет влязоха достатъчно авторитетни хора с богата професионална експертиза и лични достойнства, които имат и огромна мотивация и желание да обърнат тази негативна нагласа към институцията. Затова и още в първото си изказване след избирането ми пожелах на всички колеги ДА ВПРЕГНЕМ ЛИЧНАТА СИ АМБИЦИЯ В ПОЛЗА НА ХОРАТА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ОБЩИНАТА.

-Бяхте избран с гласовете на представители от различни политически сили в Общинския съвет. Това ще помогне ли на работата ви или ще е тежест? Ще трябва ли да връщате дългове?
-Получих подкрепа от всички политически сили в ОбС и това го приемам като доверие в аванс. Мисля, че съм изградил авторитет като личност и ще трябва да го защитавам в следващите четири години. Започвам с нагласа да работя с всички и да поставя интересите на общината ни над своето его. Убеден съм, че със същия хъс щях да работя и да не бях избран за председател на ОбС, но вярно е - доверието задължава. Не става въпрос за връщане на дългове, а за взаимно уважение и определяне на приоритетите. Всички в Общинския съвет ни свързва желанието да направим нещо за града ни и да изявим себе си в най-добрата си светлина.

-Новоизбраният Общински съвет е може би най-шарен от всички досега, с най-много политически формации. Как ще се балансира между интересите на всички?
-Това, че е шарен, не е пречка. Дори напротив. Мисля, че няма да е проблем, стига да работим в режим на диалог и да решаваме споровете с аргументи. Поне засега никой не подхожда от позицията на силата. ЗА МЕН КЛЮЧОВАТА ДУМА Е ПРИЕМСТВЕНОСТ. Това съм го научил и в работата си преди. Знам, че няма нужда да измисляш топлата вода, достатъчно е да стъпиш върху постигнатото преди теб и да търсиш как да добавиш още нещо и да подобриш това, което си заварил.
Между другото освен, че е най-шарен, този Общински съвет е събрал и най-много хора с огромен опит в местната власт – много бивши председатели на ОбС, бивши кметове. В същото време имаме и млади хора, които обаче дават заявка, че са не само амбициозни, но и добре подготвени. Това е предизвикателство и за мен – да бъда подготвен и на тяхната висота на компетентност.

-Първото препятствие – сформирането на комисиите, бе преодоляно с лекота, само за половин час. Наистина ли нямаше никакви противоречия?
-Нищо не става толкова лесно, колкото изглежда. Не е въпросът дали има, или няма противоречия. Въпросът е да се намери общ език. Получи се, защото подходихме чисто прагматично – при подредбата на комисиите се съобразявахме на първо място с професионалния опит на съветниците. Целта е всеки да се чувства достатъчно компетентен в ресора, в който ще работи. Забележете, че колегите от ГЕРБ предложиха инж. Елена Григорова от БСП да оглави комисията по екология. Председателското място в комисията по ТСУ бе предложено на Петър Гайдаров, въпреки че той е без група в ОбС. Преценено беше, че той се е справил добре в миналия мандат и трябва да продължи работата си. В сферата на образованието отново ще разчитаме на експертизата на Иван Момъков. Много интересна е комисията по местно самоуправление, където са събрани трима бивши председатели на Общинския съвет – Георги Рачев, Ангел Колев и Антон Паричев плюс един кмет с четири мандата – Григор Минков. Комисията по икономика разчита много на човек като Виктор Азманов, който има огромни контакти в чужбина, да й придаде нов облик и друго съдържание.

-Какво ще бъде мястото, според вас, на най-голямата опозиционна група – тази на БСП?
-Не съм усетил ярко изявена опозиция до момента в смисъл на група, която да е тотално против всяко предложение. На тези избори всички по един или друг начин имаха повод да се мислят за победители и в същото време за губещи. ГЕРБ спечели изборите, но има по-малко съветници. БСП загуби, но си увеличи съветниците. Интересно е каква роля ще играе „Алтернативата на гражданите”, която по волята на избирателите може да бъде балансьор и незаобиколим фактор в ОбС. Лично аз очаквам БСП да играе ролята на градивна опозиция, която няма да гласува напук.

-Предстои приемане на нов правилник на ОбС. Ще има ли важни промени?
-В основни линии правилникът се запазва. По-съществените различия, които се дискутират в момента, са да имаме не един, а двама зам. председатели. Както и група в ОбС да се сформира не от трима, а от петима общински съветници. Тази промяна за мен ще е сериозен белег за нивото на политическата ни култура, в смисъл, че ще покажем умеем ли да работим заедно, както заявяваме предварително. До Нова година ще имаме две заседания. Трябва да се приеме и новата структура на общинската администрация и да се започне работа по бюджета.

-Казахте, че вашата амбиция е да издигнете престижа на институцията Общински съвет. Дали обаче тя се споделя от всички ваши колеги? Как ще убедите хората, че съветниците не се натискат за лесно изкарани пари?
-За момента поне усещам у всички колеги желанието да се опровергае скептицизма на обикновените хора към Общинския съвет. Що се отнася до заплащането на общинските съветници, всъщност в Горна Оряховица се вземат едни от най-ниските възнаграждения и това няма да бъде променено в новия Правилник. И през следващия мандат съветниците ще получават възнаграждения, съобразени със средната заплата на общинската администрация. Няма да има никакви бонуси и допълнителни екстри, каквито си позволяват колегите от съседни нам общини.
Ние ще докажем, че не сме в ОбС заради 500-те лева с работата си, не с декларации. Надявам се, че всички споделяме една основополагаща ценност – общинският съветник е застъпник на гражданите. Иска ми се Общинският съвет да има гръбнак и да може да отстоява интересите на тези, които представлява. Това се надявам да покажем през следващите четири години. И мисля, че тази амбиция е повече от благородна и споделена от повечето колеги в ОбС.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Димитър Николов ОбС Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати