Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Маестро Томислав Байнов в Търново: „България е четвъртата държава в света с „Концерт на 8 рояла” (СНИМКИ)

  21.11.2019 14:42
Маестро Томислав Байнов в Търново: „България е четвъртата държава в света с „Концерт на 8 рояла” (СНИМКИ)

На 8-те рояла, 4 от които чисто нови и транспортирани във Велико Търново директно от немската фирма производител, около 20 млади пианисти на възраст от 7 до 18 години попиваха днес напътствията на проф. Томислав Байнов. Той изнесе майсторски клас в ДКС „Васил Левски” часове преди уникалния концерт на 8 рояла тази вечер по негов проект. Около развълнуваните музиканти бяха и техните преподаватели от Младежкия дом, СУ „Емилиян Станев” и самата Петя Василева, чиито възпитаници също се докоснаха до големия пианист. Помагаха му шестима от музикантите, които ще свирят в уникалния концерт. Децата са подбрани от своите музикални педагози, като по предварително раздадени и разучени партитури не само показваха до колко са овладели свиренето на пиано, но и се учеха на ансамблово свирене. С повторения първоначалната дисхармония бе преодоляна и в края на отделения час от майсторския клас младите пианисти почти зазвучаха в синхрон.

 Сърдечен и усмихнат, проф. Байнов благо коригираше грешките, а след урока имаше много снимки за спомен. Децата дълго време не си тръгваха, а сядаха едно след друго на превъзходните инструменти и свиреха любимите си произведения.

Ето какво са впечатленията на Томислав Байнов: „Децата се представиха много добре, защото цялата тази акция бе много спонтанна и необичайна. И съм изненадан, че се получи. Даже съм удивен, че така можаха да реагират и успяхме да сглобим в оркестър тази пиеса за много кратко време. Слушаха, свириха и сега не могат да спрат, защото се отпуснаха. Даже и запяха. Всички са мотивирани. Посъветвах ги да продължават да свирят на пиано независимо дали ще станат пианисти. Да останат при музиката, защото музикалното образование помага и в живота, и в математиката, и по други предмети, това научно е доказано. Казах им, че музиката е един интернационален език и с него ще са приети навсякъде по света. Дори и като хоби, но да си задържат способността да свирят, защото това създава удоволствие, а и околните се радват, когато някой им посвири. Нека да продължим традицията, с която България е известна – да има отлични музиканти. А иначе по света децата е различно. Немските, например, ги питат искат ли да свирят. И ако кажат „не” никой не ги натиска. А ако просто го въведат в музиката няма да го има и този въпрос  ”.

 Томислав Байнов не бил отличник по математика, но на пиано започнал да свири подкрепян от своите майка, баба и дядо. Първо го научили на нотите, а пианото било за награда. На тях той е благодарен, че извадили дарбата му на показ. Слушал и много музика по радиото (най-различна), водили го на концерти, за разлика от сегашните млади, които не го правят, а гледат изпълнения от телефона си. Не само слушането, но и запознаването с музиката е важно за младите, според Томислав Байнов, защото тогава биха си казали, че и те го могат. Учител на проф. Байнов е бил великият Панчо Владигеров. „Той никога не е преподавал традиционно и нормално. Фамилиите ни бяха близки и часовете с него, разговорите, обясненията му, бяха изумително преживяване. Да го слушам как говори, разсъждава, да слушам музиката му, това много ме е научило”.

За първи път свирил на сцената, когато бил на 5 години и половина. Майка му, също пианистка, го похвалила и 6-годишен се явил на конкурса „Провадия”, където спечелил първа награда. На 7 години вече е знаел, че ще става пианист.

 Като концертиращ пианист живеещият от дълги години в Германия музикант и педагог е обиколил много страни по света. И навсякъде публиката се е отблагодарявала за музиката му, но най-хубавите му впечатления са от българската публика. Защото е топла, страстна, емоционална. И след концерт в България зрителки са му казвали, че са плакали, толкова са били са били  разчувствани. Отзивите и коментарите - на любители и професионалисти също го убеждавали, че българите са приели музиката му в сърцето си и това много го радва.   

Когато решил да следва в Германия и казал, че идва от България, реагирали с респект и уважение. Навсякъде го посрещали добре заради способностите му и труда, който полага. На концерта тази вечер в програмата ще звучат и една негова композиция и два аранжимента.

Програмата му е запълнена за година и половина напред. През февруари 2020 г. ще има солов концерт с оркестър в Германия, а на 26 юни съставът от 16 музиканти ще изнесе пак в тази страна „Концерт на 8 рояла”. Преди това ще имат концерти и с по две пиана, и с други мини състави. Редица солови концерти, където е поканен да изпълни „Рапсодия в синьо” и „Концерт във фа” на Гершуин, са най-близкото, което се сеща. След Нова година предстои турне в Корея, Хонг Конг и Канада.

Запитан как се чувства във Велико Търново, Томислав Байнов сподели, че никога не е бил тук, но с интерес го е разгледал. А снощи имал огромното удоволствие да наблюдава спектакъла „Звук и светлина”, който го развълнувал до сълзи и поне 15 минути след края не можал да се успокои. Едно нечувано за него преживяване, което няма да забрави никога. „И душата ме боля за тези трудни векове, преживени и изстрадани от нас българите. Нека никога това не се случва и българският народ да е един щастлив народ, с успехи и любов след толкова страдания. Сигурен съм, че България ще просперира напред, защото сме изумителен и интелигентен народ, и сме дали много на света. С нищо не отстъпваме на другите”, сподели още маестрото.

 В края на срещата Томислав Байнов бе помолен от журналисти да изсвири нещо. И както не беше се разсвирил, и със студени пръсти, зазвуча такова изумително негово изпълнение на Рахманинов, че всички присъстващи просто затаиха дъх. Една малка увертюра към голямото зрелище и духовна наслада, които предстоят тази вечер в Спортната зала. А и звукът е перфектен.

Ана Райковска        

  


Ключови думи
Томислав Байнов 8 рояла майсторски клас Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати