Други

Здравословни храни дегустираха в Детска ясла „Зорница“ в Горна Оряховица

  13:51, 21 Nov 19
Здравословни храни дегустираха в Детска ясла „Зорница“ в Горна Оряховица

На 20 ноември 2019 г. в Детска ясла „Зорница” в Горна Оряховица се състоя презентация с дегустация на здравословни храни под мотото „В крак със съвремието“. Инициативата беше организирана от РЗИ - Велико Търново и Детска ясла „Зорница“ в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г.
Гости на мероприятието бяха представители на Община Горна Оряховица, директори на детски ясли от Горна Оряховица и Лясковец, директори на детските градини от община Горна Оряховица, родители и потребители на детската кухня.
Целта на проявата беше всички специалисти, отговорни за организираното детско хранене, и родителите на деца до 3-годишна възраст да се запознаят с новите храни, предлагани на децата и да ги включват в седмичните менюта. Ястията бяха приготвени съгласно избрани рецепти от „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст”.
Чрез попълване на блиц анкета бяха проучени вкусовите предпочитания на участниците в проявата. От присъстващите 53 души, на анкетата са отговорили 43. По-голямата част от участващите в събитието (81%) са харесали сезонните десерти с тиква - пудинг с ориз и тиква и мус с тиква и дюля. Почти непознатият амарант, приготвен по рецептата „Прясно мляко с амарант“, е харесан от 67% от дегустиралите гости. Запеканка с киноа са харесали 79%, а хумусът е по вкуса на 65%.
Повече от половината от присъстващите са определили мероприятието като иновативно, полезно и за родителите, много добро решение за дегустация на новите вкусове, добре организирано, страхотна инициатива и много полезно за подобряване на менюто, рационална идея, за да са информирани родителите.

По информация на РЗИ


Ключови думи
Детска ясла "Зорница" здравословни храни РЗИ