Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Здравословни храни дегустираха в Детска ясла „Зорница“ в Горна Оряховица

  21.11.2019 13:51
Здравословни храни дегустираха в Детска ясла „Зорница“ в Горна Оряховица РЗИ - Велико Търново

На 20 ноември 2019 г. в Детска ясла „Зорница” в Горна Оряховица се състоя презентация с дегустация на здравословни храни под мотото „В крак със съвремието“. Инициативата беше организирана от РЗИ - Велико Търново и Детска ясла „Зорница“ в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г.
Гости на мероприятието бяха представители на Община Горна Оряховица, директори на детски ясли от Горна Оряховица и Лясковец, директори на детските градини от община Горна Оряховица, родители и потребители на детската кухня.
Целта на проявата беше всички специалисти, отговорни за организираното детско хранене, и родителите на деца до 3-годишна възраст да се запознаят с новите храни, предлагани на децата и да ги включват в седмичните менюта. Ястията бяха приготвени съгласно избрани рецепти от „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст”.
Чрез попълване на блиц анкета бяха проучени вкусовите предпочитания на участниците в проявата. От присъстващите 53 души, на анкетата са отговорили 43. По-голямата част от участващите в събитието (81%) са харесали сезонните десерти с тиква - пудинг с ориз и тиква и мус с тиква и дюля. Почти непознатият амарант, приготвен по рецептата „Прясно мляко с амарант“, е харесан от 67% от дегустиралите гости. Запеканка с киноа са харесали 79%, а хумусът е по вкуса на 65%.
Повече от половината от присъстващите са определили мероприятието като иновативно, полезно и за родителите, много добро решение за дегустация на новите вкусове, добре организирано, страхотна инициатива и много полезно за подобряване на менюто, рационална идея, за да са информирани родителите.

По информация на РЗИ


Ключови думи
Детска ясла "Зорница" здравословни храни РЗИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати