Петък, 30 Сеп 2022
            
Местни избори 2019

Съдът потвърди решението на ОИК за избор на общински съветници в Горна Оряховица

  19.11.2019 11:44
Съдът потвърди решението на ОИК за избор на общински съветници в Горна Оряховица

Делото за изборите за общински съветници в Горна Оряховица приключи в Административен съд – Велико Търново с потвърждаване на решението на ОИК.

Делото бе образувано по жалба на „БСП за България, АБВ, Движение 21”. Коалицията поиска преразглеждане на невалидните бюлетини от 55 секции, тъй като те можели да променят избирателната квота и разпределението на мандатите. Съдебният състав прегледа бюлетините в продължение на два дни и в крайна сметка откри 48 бюлетини сред повече от 4000, които могат да се приемат за редовни.

Установените от Съда действителни гласове са общо 14 222 и формираната въз основа на тях избирателна квота съвпада с избирателната квота, определена от Общинската избирателна комисия – 431 гласа. Следователно установените нарушения, допуснати от Секционните избирателни комисии при отчитането на действителни и недействителни гласове, не оказват влияние на изборния резултат, поради което и не са повод за отмяната на оспореното решение. Съдът не е намерил основание за преразглеждане на преференциите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.

На 22 ноември от 13 часа Административният съд продължава по второто дело за Горнооряховските избори. То отново е по жалба на „БСП за България, АБВ, Движение 21”, като в този случай коалицията оспорва избора на кмет на община.


Ключови думи
избори жалба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати