Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Общество

Още 703 лв. бяха събрани за техника за Неонатологията във Велико Търново

  17.11.2019 10:15
Още 703 лв. бяха събрани за техника за Неонатологията във Велико Търново

703 лева е сумата, която беше събрана по време на благотворителния спектакъл "Патиланци" в навечерието на Деня на недоносените деца. Средствата ще бъдат прибавени към събраните преди това 3 567 лева за закупуване на видеоларингоскоп за Отделението по неонаталогия. Той е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант.
Благотворителното събитие събра в салона на МДТ "Константин Кисимов" стотици деца и техните родители. В залата присъстваха и много от вече порасналите пациенти на Неонатологията на Великотърновската болница. Всяка година по света над 15 милиона бебета се раждат преждевременно, като у нас всяка година проплакват над 6 000 недоносени. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата. Това е една от причините 17 ноември да бъде избран за Световен ден на недоносените деца.
Той е посветен и на техните родители, които преминават през този нелек период на шок и тревога от неизвестното. 17 ноември е ден и за благодарност към лекарите – акушер гинеколози, неонталози и специалисти по здравни грижи, които неотлъчно и всеотдайно се грижат за малките пациенти - най-големите герои.
Предстои създването на национален регистър на недоносените деца и утвърдена програма за проследяването им до 7-годишна възраст, за да се подобри не само преживяемостта, но и качеството на живот на недоносените деца.
Ръководството на областната болница и екипът на Отделението по неонатология благодарят от сърце на МДТ "Константин Кисимов" за подкрепата в каузата, както и на всички хора с добри сърца, които също се включиха в инициативата.
Текст и снимка: МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов``


Ключови думи
Патиланци Неонатология МОБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати