Общество

Министър Бисер Петков: Ще настояваме за увеличение с 15% на заплатите на социалните работници

  15:44, 16 Nov 19
Министър Бисер Петков: Ще настояваме за увеличение с 15% на заплатите на социалните работници

Темата с болничните се дискутираше много активно през есенния сезон. Знаете, че се обсъждат различни предложения за решаването на проблема със злоупотребите с права от част от хората, които ползват обезщетението за временна неработоспособност. Мисля, че е много важно това предложение да се разглежда като част от пакет предложения, които Съветът на управляващата коалиция се е обединил да предложи между двете четения. Да, предложението породи доста разнопосочни реакции и аз мисля, че ще подлежи на ново обсъждане дали това е адекватната мярка, която да реши проблема.  
Така министърът на труда и социалната политика Бисер Петков  коментира породилото се напрежение във връзка с предложението първият ден от болничните да не се плаща. Днес министър Петков бе специален гост на Празника на еленския бут в Елена.
По думите му друго предложение, направено през септември от Асоциацията на индустриалния капитал – първите три дни да са за сметка на хората, които боледуват, е крайно. В доста държави в ЕС има практиката първият ден от болничните да не се плаща, вторият и третият да се плащат от работодателя, а четвъртият и нататък да са за сметка на НОИ. Смятам, че има възможности да се търси решение с, например, намаляване на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните- от сегашните 14 на 7. Така че от социалното министерство смятаме, че решението за първия ден е възможно, но и че трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола или чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените лица, каза още Бисер Петков.  
Министърът коментира и символичните засега протести на социалните работници, които настояват за стартова заплата от 1000 лв.
Голяма част от исканията на синдикалните организации в Агенцията за социално подпомагане (АСП) са решени – в материално отношение Агенцията вече е по-добре осигурена, осигурени са 3, 5 млн. лв. за ремонти в 102 дирекции. Това се отчита от колегите, исканията им са за увеличаване на възнагражденията. Социалното министерство също е заявило такова искане в бюджетната процедура. Предполагам, че то също ще се обсъжда между двете четения и се надявам да бъде удовлетворено, за да спадне напрежението и да не се стига до протестни действия от страна на АСП. Заложили сме и ще настояваме разходите за заплати в АСП да бъдат увеличени с процент, по-висок от общо предвидения за бюджетната сфера. Знаете, че той е 10%. Ние сме предложили увеличението за АСП да е с 15%, за да се стимулират хората да остават в системата и да продължат да работят, каза още Бисер Петков.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Бисер Петков болбични АСП