Сряда, 05 Oct 2022
            
Спорт

Генералният секретар на БФСА Недко Костадинов: Общината трябва да подкрепи националите от Горна Оряховица

  16.11.2019 11:36
Генералният секретар на БФСА Недко Костадинов: Общината трябва да подкрепи националите от Горна Оряховица

Трябва да намерим начин да подкрепим националните ни състезатели, техните клубове и семействата им, за да останат те в големия спорт. На прав път сме като работа с подрастващите, но Федерацията има много ограничен финансов ресурс, за да инвестира по-сериозно в развитието на високото спортно майсторство. Затова разговарям с всички, които биха могли да подкрепят спортистите, на които възлагаме надежди, коментира генералният секретар на Българската федерация по спортна акробатика Недко Костадинов, след като откри турнира „Млад акробат” в Горна Оряховица.

Състезанието събра над 250 млади акробати от 11 клуба. Присъстват почти всички акробатични центрове, които работят активно в момента. Няма представители само на клуба в Лом, където залата е в ремонт и имат проблем с подготовката, Варна, където клубът е в процес на лицензиране и Сливен.

Като брой на децата имаме голям растеж в последните три години. Повече от двойно са се увеличили подрастващите, които тренират в клубовете. В това отношение сме на прав път, особено след като започнаха да се ангажират млади треньори. Но в същото време всички клубове изпитват огромни трудности, най-вече финансови. Единствените два центъра, които не заплащат наеми и консумативи и имат добри условия, са Ботевград и Горна Оряховица. За останалите финансовото оцеляване е всекидневен проблем, сподели Недко Костадинов.

Федерацията опитва да помага, но самата тя е с твърде скромно финансиране. Участието в Европейското реално е глътнало половината бюджет. Много е трудно да се поддържат видовете при мъже и жени. В същото време за успехите на младежите не се получава никакво финансиране. Дори европейски шампиони да бяха станали братята Николови, пак нямаше да има някакъв приход, обяснява Костадинов. Има и много други причини, които доведоха до отваряне на една дупка между поколенията. Много от изградените треньори предпочетоха да работят в чужбина. Израсна цяло едно поколение, което не можа да премине от младежкия към големия спорт. В същото време получаваме финансиране само за мъже и жени и се получава омагьосан кръг, от който трябва да излезем с подкрепата на Общини и спонсори, смята Костадинов.

Двата национални вида, които израснаха в Горна Оряховица трябва да бъдат подкрепени, за да останат в големия спорт. За времето, което имаха за подготовка, те надскочиха себе си като представяне и надминаха очакванията. Догодина на всяка цена трябва да заведем братя Николови на Световното първенство в Швейцария. За да се получи това тези деца и семействата им, трябва да имат подкрепа. Представяте ли си какво им е на родителите на Мартин и Данаил, които плащат лагери, екипи и всичко по две. Ако не им помогнем, те няма да издържат. Затова искам да предложа на Общината да подкрепи трите момичета и двете момчета. Има възможности и програми, по които могат да им се осигурят стипендии, за да намалят поне малко тежестта върху семействата им. Може да се намери начин да се подкрепят и двата клуба, които също инвестират доста в изграждането на национални състезатели, обяснява идеите си Недко Костадинов.


Ключови думи
акполатика недко костадинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати