Общество

19 души са загинали при ПТП от началото на годината в област Велико Търново

  05:35, 16 Nov 19
19 души са загинали при ПТП от началото на годината в област Велико Търново ОД на МВР

Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, съвместно с деца от Младежки червен кръст – В. Търново раздаваха  брошури с препоръки към водачите на моторни превозни средства. Инициативата бе по повод предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 17 ноември 2019 г. Той е и част от кампанията на полицията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която е част от традиционната акция „Зима“.
По този повод на територията на ОДМВР – В. Търново бе проведена и специализирана полицейска операция „Пешеходец“. Санкцията за пешеходците, неспазващи Закона за движение по пътищата, варира от 20 до 50 лв., а водачите, неосигурили предимство на пешеходците, се наказват с глоба 100 лв. и отнемане на 8 контролни точки. Пътните полицаи вече ще налагат санкции на водачите, необорудвали автомобилите си за пътуване в зимни условия.
В неделя в църковните храмове по време на отслужване на Светите литургии ще бъде вмъкнат богослужебен текст за покой на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
От началото на годината до 13 ноември 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 1030 пътнотранспортни произшествия, от тях 204 са тежки, с 19 загинали и 291 ранени граждани. В същия период са регистрирани 47 ПТП с участието на пешеходци, от тях 43 тежки, с 1 загинал и 44 ранени.
От началото на акция „Зима“ в областта са регистрирани 41 ПТП, от тях 6 тежки, с 1 загинал и 10 ранени граждани.
 

 


Ключови думи