Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Култура

Театър ВЕСЕЛ с поредно участие в европейски културен форум във Велико Търново

  16.11.2019 05:14
Театър ВЕСЕЛ с поредно участие в европейски културен форум във Велико Търново

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 16 ноември от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, театърът домакин ще представи своя оригинален прочит на класическата приказка „Принцесата и граховото зърно”  по Х. К. Андерсен в рамките на „Европейска Нощ на театрите”. Постановката е дело на Тодор Вълов, а сценографията, куклите и костюмите – на Емелияна Тотева. Оригиналната музика и звуковата картина са на Елена Методиева. Студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Ролите изпълняват Елка Баланова и Веселин Василев.
Спектакълът „Принцесата и граховото зърно” на Театър ВЕСЕЛ е представян на международните театрални фестивали “Двама са малко, трима са много” в Пловдив, „Михаил Лакатник” в Ямбол, „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново, „Дни на куклите” в Бургас, „Рачо и Дешка” в Габрово, както и на фестивали в Суботица (Сърбия), Брашов (Румъния), Тирана (Албания) и Бурса (Турция).  За ролите си в „Принцесата и граховото зърно” търновските кукленици печелят приз за актьорски ансамбъл, присъден лично от световноизвестния театрал професор Борис Голдовский.
„Нощ на театрите” е част от платформата „Европейска нощ на театъра” и вече 7 години кани всички театрални почитатели да станат част от мащабен културен форум със завладяващи съдържания и артсъбития. Пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Чехия, Испания, България и Белгия.
„Европейска нощ на театрите” е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Благодарение на своята съзидателна енергия Нощ на театрите успява да се превърне в смислено, видимо и очаквано събитие както в София, така и в по-големите градове на България. През 2019 г. „Нощта на театрите” ще се проведе едновременно в 11 европейски държави.
 Повече от 1000 деца ще гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е част от социалната кампания на dm Bulgaria – „Веселите зъбки“ и за втора година се осъществява в партньорство с европейската инициатива.  10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Русе, Благоевград и Стара Загора ще имат удоволствието да се докоснат до театралното изкуство броени часове преди официалния старт на седмото издание на „Нощ на театрите”. Във Велико Търново със спектакъл на Театър ВЕСЕЛ ще бъдат зарадвани децата от ДГ „Слънчев дом”.
Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.


Ключови думи
Нощ на театъра Театър ВЕСЕЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати