Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Народната библиотека получи грамота със златен „Печат на Цар Симеон Велики“

  15.11.2019 09:43
Народната библиотека получи грамота със златен „Печат на Цар Симеон Велики“

Грамота със златен „Печат на Цар Симеон Велико“ получи Народната библиотека „Петко Р. Славейко“. Призът беше връчен лично от заместник-министърът на културата Амелия Гешева по повод 130 години от основаването на библиотеката. В препълнената зала на МДТ „Константин Кисимов“ радетелите на книжното дело отпразнуваха годишнината на културната институция. Отличието беше получено от директорът на библиотеката доц. Калина Иванова, която благодари за подкрепата и уважението. А с поздрав към всички се обърна и Амелия Гешева.
„За мен е чест и удоволствие да бъда тук и да  ви поздравя от името на министър Боил Банов и всички в министерството, които милеят за библиотечното дело в България. Велико Търново е дух, това е България, нашето национално самосъзнание и уроците, които тръгват от тук към цялата страна. Затова как да пазим България, за това какво е България и колко е важно знанието. Ако 130 години в летописа на тази библиотека са факт, то се дължи на хората, които са работили и работят в библиотеката. Нека им благодарим, че тя е с отворени врати за нас и нашите деца, когато искаме да споделим себе си със света или да научим повече. Благодаря ви за това, че с много ентусиазъм и професионализъм изпълнявате мисията „библиотекар“ и развивате библиотечното дело в страната. Вие сте сред онези културни институти в страната, които са изключително креативни и новатори в дейността си, за да могат да се развива библиотечното дело в новите съвременни условия, в които живеем“, сподели заместник-министърът на културата Амелия Гешева.
Областният управител проф. Любомира Попова подчерта, че годишнината на библиотеката е празник и за целия град и всички, които в културната институция са открили любовта към знанието.
„Искам да ви призова да работите все така всеотдайно, за да съхраним  знанието и да го предадем на младите след нас. Това не е никак лесно в днешната ера на интернет, но следейки вашата дейност през последните години, съм убедена, че вие намирате път и към младите. Вие сте една от малкото библиотеки-иноватори, които с дигитализация на своя архив правите много и наистина сте образец за вашите колеги от цялата страна. Пожелавам ви един нов дом, тук отправям едно предизвикателство към Общината“, сподели областният управител проф. Любомира Попова.
Старопрестолна грамота получи библиотеката от Община Велико Търново. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев връчи на доц. Калина Иванова и копие на златна перпера, която Общината присъжда на личности и институции с безспорен принос за развитието на културата.
„Ние българите имаме тази характеристика да заделим последните си парички, само за да изучим децата си. Първите стъпки се правят там в библиотеката и аз искам да благодаря, че библиотеката изпълнява тази мисия блестящо. Убеден съм, че Община Велико Търново ще положи усилията библиотеката да намери своята истинска сграда-мечта. Мисля, че господин Панов го е заявявал многократно и той ще изпълни обещанието си. Искам да пожелая на колегите от библиотеката да бъдат все така духовното и културно сърце на Велико Търново“, сподели проф. Камарашев.
Библиотеката получи поздравления още от Българската библиотечно-информационна асоциация в лицето на Спаска Тарадовна и от собственикът на Издателска къща „Хермес“ Стою Вартоломеев. Те получиха от културната институция Юбилеен плакет по повод годишнината на библиотеката. Същото отличие беше връчено на зам.-министър Гешева, проф. Попова и проф. Камарашев. За своя принос начело на библиотеката през последните 19 години плакет получи и доскорошният директор на културната институция д-р Иван Александров.
„Винаги сме се старали Народната библиотека да бъде достолепен продължител на делото на Търновската книжовна школа. Написаното и построеното остава навеки. Тази вечер си обещахме че ще продължим да пишем историята на Народната библиотека и ще я пишем в едни нови и хубави пространства, за да удовлетворяваме необятните желания на широката читателска аудитория. Честит юбилей на всички и на добър час през годините“, сподели д-р Александров.
Празничната вечер завърши с концерт на Биг бенда на Велико Търново, със специалното участие на Васил Петров.

 


Ключови думи
библиотека приз годишнина празник Калина Иванова Иван Александров Амелия Гешева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати