Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Университетско списание изследва връзките на журналистиката с пиара

  14.11.2019 13:52
Университетско списание изследва връзките на журналистиката с пиара

Третото издание на университетското списание „Медии и комуникации на XXI век“ представиха преподавателите от Катедра „Журналистика и връзки с обществеността“. Темата на последния брой е свързана именно с журналистиката и пиара, както и моделите на взаимодействие помежду им.
Списанието излиза от 2017-та, като всяка година се печата по един брой. Научните статии в него са достъпни и в интернет, а текстовете на авторите се публикуват след научно, двойно и анонимно рецензиране, обясни ръководителят на катедрата проф. Илиана Павлова. Предишните два броя са засегнали връзката на медиите и изборите, както и фалшивите новини, които мълниеносно се разпространяват в социалните мрежи. Особено интересна обаче е темата на тазгодишното списание, което засяга тенденцията за увеличаване на влиянието при пиарите.
„Изследване в САЩ показва, че броят на пиарите спрямо журналистите е 5:1. В България не е правено подобно изследване, но и тук пиарите вече са повече от журналистите. Това се дължи до голяма степен на факта, че вече всяко ведомство и фирма назначава пиар. Освен това пиарите могат да заобикалят медиите, тъй като с наличието на социалните мрежи те могат да стигат до много хора и без журналистите“, твърди доц. Иво Инджов. По думите му журналистите не могат да покрият всички събития, затова са зависими от прессъобщения. Според него обаче е грешно те да бъдат публикувани едно към едно.
„Трябва да нараства взаимното опознаване на двете професии още по време на следването. Журналистите трябва да знаят каква е целта на пиара и пиарите трябва да знаят каква е целта на журналистиката. За съжаление има много примери, които ни насочват да мислим, че живеем във време на копи-пейст журналистика. Има и оригинална, авторка журналистика, която изглежда на отделни острови, въпросът е да се направи връзка между тях“, обясни още доц. Иво Инджов.
А проф. Павлова подчерта, че светът е променен през последните години, че всеки може да превърне в медия социалните мрежи. Според нея обаче това не може да бъде разглеждано като проблем, а като обстоятелство, което създават нови възможности при двете професии.
Следващият брой на списанието ще разгледа връзките на Медиите и бизнеса.

 


Ключови думи
списание ВТУ журналистика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати