Неделя, 09 Oct 2022
            
Общество

Великотърновските ротарианци провеждат благотворителна вечер за реализирането на проекта „Плод за капка кръв“

  14.11.2019 13:14
Великотърновските ротарианци провеждат благотворителна вечер за реализирането на проекта „Плод за капка кръв“ Снимката е предоставена от Ротари клуб - Велико Търново

Тази вечер в 18.30 часа крепостта „Царевец” ще бъде оцветена в синьо. Поводът е 14 ноември – Световният ден за борба с диабета. Инициативата е на Ротари клуб – Велико Търново, и Общината в старата столица. Синьото е и цветът на най-голямата хуманитарна организация в света Ротари Интернешънъл.
Превенцията за диабет е част от мащабен проект „Плод за капка кръв” на Ротари клуб – Велико Търново. Той включва изследванвето на кръвната захар на  1147 деца от първи до трети клас в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Бачо Киро” и  СУ “Емилиян Станев” Проектът се реализира с изключителната подкрепа на Община Велико. Той стартира преди дни с обучението на медицински специалисти от общината, които се запознаха с новостите около лечението на коварното заболяване.
По данни на  Министерство на здравеопазването, диабетът представлява хронично заболяване, придобиващо характера на световна епидемия, тъй като от него страдат над 360 милиона души. В световен мащаб на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40 % от хората обаче не знаят, че имат диабет.
Партньори в реализацията на проекта освен Общината, са Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, Ротаракт и Интеракт клубовете във Велико Търново.
Тази вечер великотърновските ротарианци провеждат благотворителна вечер, чиято цел е набиране на средства за реализиране на дейности по проекта „Плод за капка кръв”.
--

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати