Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Над 60 учени от Балканите се събраха за форум във ВТУ

  14.11.2019 13:09
Над 60 учени от Балканите се събраха за форум във ВТУ

В 321 аудитория на Великотърновския университет беше открита Седмата международна научна конференция "Балканите - език, история, култура", а темата на тазгодишното издание е „Диалогът на Балканите“.
Приветствия към участниците и гостите отправиха доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност; проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет; доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет; проф. д-р Драган Жунич, почетен доктор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
„Искам да ви поздравя от името на академичното ръководство и лично от ректора проф. д-р Христо Бонджолов с откриването на тази престижна научна проява. С това седмо издание освен като традиция, тази конференция в научните среди се приема и като класа. Чрез тази проява аз се надявам, че Великотърновският университет е един малък пример за диалога на Балканите. Диалог, който ни обединява посредством езика на науката и разбирателството.
Специално искам да поздравя гостите на конференцията, защото те дават научната тежест на този форум. Искам да поздравя и всички млади хора, които участват за първи път в нея, защото това е гаранция за тяхното бъдещо академично развитие. Нека всички участници през тези два дни да споделят всичко, което ги вълнува, да бъдат активни в дискусиите, разсъжденията и въпросите. Нека форумът премине в една ползотворна академична дискусия. Пожелавам успех на конференцията!“, каза в приветствието си доц. д-р Димитър Симеонов.
В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени и представители на едни от най-престижните университети и институти от България, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния и Република Северна Македония.
По време на заседанията ще бъдат дебатирани широк кръг въпроси от областта на балканската история, фолклор, език и литература и изкуство. Традиционната научна проява е поредната стъпка в установяването на дълготраен, задълбочен и ползотворен контакт между академичните общности в балканските страни.
Организатори на конференцията са Филологическият факултет, Историческият факултет, а от тази година в организацията се включва и Богословският факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


Ключови думи
ВТУ Диалогът на Балканите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати