Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Археологията и каузата Ряховец обединиха Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец

  13.11.2019 19:11
Археологията и каузата Ряховец обединиха Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец

Търсим отговори, а получаваме въпроси. Ряховец продължава да е загадка, но пък успя да обедини трите града – Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец чрез техните деца, които се запалиха по археологията. Това е част от нашата идея не само да проучим един исторически обект, а и да събудим възрожденския дух, способността на българите да работят в екип. Затова безкрайно благодаря на хората, които ни подкрепиха – не заради средствата, а заради възрожденската искра, която пренасят. Продължаваме и се надяваме, че догодина отново ще сме заедно, каза Илиян Петракиев - ръководител на археологическият екип, който вече пета година проучва крепостта Ряховец, при откриване на традиционната изложба в Музея, представяща резултата от последното археологическо лято край Горна Оряховица.

Представянето на артефактите от Ряховец стана и своеобразно предаване на щафетата в Музея. Изложбата беше открита от Пламен Мадемов, който присъства вече като зам. кмет на Община Горна Оряховица, но и като директор на Историческия музей по времето на самите разкопки. От името на кмета инж. Добромир Добрев гарантирам, че Общината ще продължи да подкрепя проучванията, както го е правила винаги през тези пет години. Благодаря ви, че успявате да увлечете не само децата, но и целия град с каузата Ряховец, обърна се той към археолозите. Общината работи по проект за социализация на обекта, така че не е далеч времето, когато всички ще могат да видят на място откритото от историците, увери още новият зам. кмет.

Неговото място в Музея заема Мая Иванова – зам. ръководител на екипа, работещ на крепостта. Тя отправи първото приветствие към гостите, сред които освен зам. кмета беше директорът на хуманитарната дирекция Румяна Матеева, основателят на Музея Йордан Димитров, научният ръководител на екипа проф. Хитко Вачев, д-р Надежда Атанасова, с която се работи по ДНК анализа на човешките останки, намерени в крепостта, историци, учители, спомоществователи, любители на историята.

Вече 4-годишна е традицията Музеят да отличава със специални грамоти децата, които участват в единствената у нас Археологическа академия. Тази година в нея участваха училища от трите града – СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, СУ „Максим Райкович” от Лясковец и СУ „Емилиян Станев” от В. Търново. Археологията обедини трите града и това е едно от най-големите ни постижения, отбеляза Илиян Петракиев, връчвайки грамотите. Някои от тези деца вече са влюбени в археологията и ще поемат по нашия път. Това е труден избор, но за нас е радост, каза още Петракиев.

Благодарим, че предадохте от вашия огън на нашите деца – така учителката по история Росица Петрова обобщи емоцията на всички ученици и учители, участвали тази година в разкопките.

Работата на Ряховец е огромна и става все по-научно издържана. Вече сме близо до момента, в който всичко открито трябва да бъде експонирано. Опитът, който имам, ми позволява да кажа, че археология се прави първо с професионализъм, а тези млади хора, които са и мои ученици, го имат. След това обаче е нужно финансиране и ще си позволя да им пожелая 30% увеличение на бюджета за разкопки през следващата година, за да се продължи набраната инерция, каза научният ръководител на разкопките проф. Хитко Вачев.

Детството ми е минало по време, когато всичко се отчиташе на петилетки, така че сега се вълнувам много, правейки равносметка за нашата първа петилетка. В първия ми ден на обекта застанах в подножието на хълма и пред мен нямаше път, дори багеристът не пожела да влезе в драките. Сега имаме не само много открития, но и много запалени хора, които ни помагат, сподели Илиян Петракиев. Той връчи свидетелствата на хората, помагащи на Археологическата школа, благодарейки им за възрожденския ентусиазъм да подкрепят една местна кауза.

Ние стъпихме на основата, които преди 30 години са положили проф. Йордан Алексиев, проф. Хитко Вачев и д-р Иван Бъчваров. Избрахме да работим не само по крепостта, а да проучваме един много по-широк периметър. Ряховец продължава да дава повече въпроси, отколкото отговори, но и ние вече знаем доста за живота тук, каза още ръководителят на екипа. Предстои международна публикация за ДНК изследването на откритите гробове, по което се работи заедно с д-р Надежда Атанасова.

Според Петракиев екипът му е пионер в ДНК изследването на Средновековието. Той разказа, че бурният живот на Ряховец е бил кратък – около век. Тук е имало много мощна крепост с голяма фортификация още през 12 век. Какво е пазела тази крепост преди Търново да стане столица още е загадка. За съжаление разцветът на крепостта приключва в началото на 13 век, когато тя е разрушена от земетресение.

Сред намерените това лято артефакти особено интересни са съдове и печати върху дръжки, по които може да се съди за търговския живот по онова време. За учениците, участвали в разкопките, беше особено интересно да видят артефактите, в чието намиране са участвали. Над 30 момчета и момичета ентусиазирано обясняваха къде и как е намерен всеки малък артефакт, подреден в изложбата. И като цяло вторият етаж на Музея вече наистина е тесен да побере запалените по каузата Ряховец.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
крепост Ряховец изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати