Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

В идеен проект е АМ „Дунав - Егея”

  13.11.2019 14:39
В идеен проект е АМ „Дунав  - Егея”

Във фаза идеен проект на софийската фирма „ Лардж Инфрастръкчър Проджектс” ООД е изграждането на автомагистрала, която да свързва Дунава с Егейско море. Предвижда се тя да започне от Дунав мост при Русе, да пресича Великотърновска област, като в Горна Оряховица бъде създаден Мултимодален център и завършва в Гърция с изграждане на ново пристанище на Мароня. Проектът днес бе представен на брифинг от управителя на фирмата инж. Румен Марков.

Дължината на АМ „Дунав - Егея“ е 367, 285 км., от които в България са 327,865 км., а в Гърция 39,420 км.  Магистралата е разделена на две основни части „Дунав - Марица“ от Дунав мост до АМ „Марица“ с дължина 232,855 км. е „Дунав  - Егейско море” от АМ „Марица“ до Егейско море - 134,430 км.

Проектираната скорост е 140 км/час. Амбициозният проект включва изграждането на нови пътища, които до Стара планина няма да минават през защитени територии, но ще пресичат защитени зони.

АМ „Дунав - Егея“ ще се изгражда чрез публично – частно партньорство. Формата е концесия за строителство, като средствата за строителството на магистралата се осигуряват от концесионера (концесионерите) без да се изразходват средства от държавните бюджети на България и Гърция. Концесионерът ще възстановява вложените от него средства от събраните тол такси, които са еднакви за трасето на магистралата в България и Гърция.

 Според инж. Марков автомагистралата трябва да е готова до 2025 г., като за самото строителство са предвидени 3 години и половина. Проектът предвижда и алтернативно трасе на скоростния път Русе – Велико Търново, което вече да бъде автомагистрала. Трасето се различава от вече приетото, като почти съвпада в частта си до Бяла. Ново в концепцията е, че тази автомагистрала ще започва от новоизграден втори мост над Дунав до Русе. Трасето до Маказа ще бъде с 84 км по-късо, съответно до там ще се стига за по-малко време. С 25 км се скъсява и разстоянието между Русе и Велико Търново.

 Най-общо програмата включва изграждане на - АМ „ Дунав – Егея“; - АМ „ Черно море “; 3 нови моста на река Дунав при Оряхово, Свищов и Силистра; - скоростни пътища, свързващи новите мостове с магистралата Видин – Ботевград и с АМ „ Хемус“ съответно.

Общата стойност на програмата е 5 млрд. и 616 млн. лв. без ДДС, от които 3 млрд. и 638 млн. лв. се осигуряват от концесионера на АМ „ Дунав - Егея“, а останалите 1 млрд. и 978 млн. лв. – от публични средства.

 В момента се водят преговори, а през март 2020 г. инж. Румен Марков вярва, че ще бъде подписан меморандум за споразумения между България и Гърция.

Ана Райковска


Ключови думи
автомагистрала Дунав - Егея път Русе - Велико търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати