Сряда, 28 Сеп 2022
            
Местни избори 2019

Делото срещу избора на съветници в Горна Оряховица продължава с експертиза, на 15 ноември започва делото срещу избора на кмет

  13.11.2019 14:27
Делото срещу избора на съветници в Горна Оряховица продължава с експертиза, на 15 ноември започва делото срещу избора на кмет

Всички невалидни бюлетини от 55 секции в Горнооряховска община бяха прегледани от състав на Административния съд в присъствието на заинтересованите страни – Общинската избирателна комисия и адвоката на жалбоподателите „БСП за България, АБВ, Движение 21”. Установено е, че в огромната си част тези 4000 бюлетини имат отбелязана преференция без да има отбелязан номер на партия и това ги прави невалидни. Съдът е установил 48 бюлетини, които могат да се приемат за редовни. Адвокатът на БСП Нели Паличева е поискала експертиза, която да установи дали тези бюлетини няма да повлияят на изборния праг, на база на който се определят мандатите в ОбС. Съдът е приел искането и е отложил делото за 18 ноември от 13 часа.

На практика 48 бюлетини, дори да са само за една партия, а те са за различни, няма да облагодетелстват никоя формация за нов мандат. Единственият, който е близо до някакъв праг, е кандидатът за съветник от БСП Даниел Божанков. На него не му стигнаха 15-тина преференции, за да пренареди листата на социалистите.

Междувременно Съдът насрочи следващото изборно дело от Горна Оряховица. На 15 ноември от 13 часа започва делото по жалбата на „БСП за България, АБВ, Движение 21” срещу решението на ОИК за избиране на общински кмет. Оспорването на решението е заради това, че не е спазен принципа за уседналост при регистрация на избрания вече за кмет Добромир Добрев.


Ключови думи
избори касиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати