Вторник, 27 Сеп 2022
            
Спорт

Два златни медала в рамките на две седмици спечели Радослав Шабанаков от турнири в Скопие и София

  12.11.2019 13:44
Два златни медала в рамките на две седмици спечели Радослав Шабанаков от турнири в Скопие и София

Радослав Шабанаков – талант от Горна Оряховица, който вече се състезава за софийския клуб „Кондор 2000”, спечели два златни медала в рамките на две седмици от силни международни турнири по таекуондо, олимпийска версия. Радослав спечели злато първо от Skopje Cup в столицата на Северна Македония, а седмица по-късно се окичи със златото и от Sofia Cup в българската столица.

С последните си успехи Радослав, който е ученик в V „а” клас на ОУ „Иван Вазов”, увеличи колекцията си от медали и те вече са 40.

Радослав започва да се занимава с таекуондо едва на 5-годишна възраст в ТК „Хемус“ в Горна Оряховица. Впоследствие преминава в другия горнооряховски клуб - „Инвикта“, а вече е състезател на един от най-големите български клубове – софийския ТК „Кондор-2000“.

Любовта му към този спорт и упоритите тренировки го изкачват много пъти на почетната стълбичка. Първото му състезание е на 6-годишна възраст. От тогава до днес не е преставал да взема участия в различни състезания и турнири. На 11 години той има куп медали и състезания зад гърба си. Едни от най-знаковите моменти в неговата спортна кариера са Балканското състезание през 2018 г. в Букурещ, Румъния, където стана вицебалкански шампион. През 2019 г. става републикански и вицерепубликански шампион, като участва в две дисциплини. Тази година участва в един от най-големите формати на българското таекуондо - Мултиевропейските игри в София.

Радослав Шабанаков има доста постижения в международни турнири в Сърбия, Македония, Румъния. През 2018 година участва на състазание от ранг G-1. Това е турнир, който му носи точки за световната ранг листа. От там той се прибра с почетното второ място.

През 2019 г. Радослав се яви на изпит за майсторска степен 1 пум/дан – черен колан. Изпитът беше доста труден, но с добрата си подготовка и представяне успя да защити черния си колан.

На този етап Радослав е избрал самостоятелна форма на обучение, поради голямото разстояние и трудността да пътува редовно до София. Това е доста отговорно и натоварващо за него и се иска силна воля и дисциплинираност. „Ако не ти е трудно, няма да усетиш удоволствието от победата“, казва младият шампион.

Той не пропуска възможност да тренира в залата и е готов да приеме всички препоръки и съвети от своите треньори. До края на тази година му предстоят още силни състезания в България и чужбина. Радослав е благодарен на всички свои близки, приятели, съученици и треньори, които го подкрепят и вярват в него.


Ключови думи
разодлав шабанаков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати