Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Майстор Никола Русев събра родата и приятели, за да отпразнува 100-годишнина

  10.11.2019 10:08
Майстор Никола Русев събра родата и приятели, за да отпразнува 100-годишнина

Един век живот отпразнува сред роднини и приятели Никола Русев Колев. По-възрастните го знаят като майстор обущар и ръководител на обущарския цех към някогашния Промкомбинат. За близките си той е най-добрият баща и дядо, който цял живот ги е обграждал с любов и грижи, които те сега му връщат.

Столетникът е роден на 30 октомври 1919 г. в село Крал бунар, прекръстено на Чапаево, а демокрацията му върна старото име Царски извор. Още през 40-те години на миналия век се захванал с обущарството. През 1945 година издържал изпита за майстор към Плевенската камара. Тогава изпитът продължавал три дни – от вземането на пробата до окончателното предаване на изработената обувка. През 1954 г. дошъл в Горна Оряховица и започнал работа в Промкомбината. Бил шеф на обущарския цех и там се пенсионирал през 1979 г.

След пенсионирането си се прибрал на село да гледа родителите си, които също били дълголетници. Майка му починала на 95 години, а баща му си отишъл само шест месеца преди да навърши 100 години. Двамата имали над 75 години брак и предали жилавия ген на сина си, който вече ги е задминал по дълголетие. Съпругата на Никола – Гинка, починала преди 25 години. Двамата имат син Руси и дъщеря Ганка, при която живее столетникът.

До 95-та си година гледаше по две прасета и много кокошки, грижеше се за градината и се оправяше сам на село, разказват децата му. Преди 4 години обаче дъщеря му го прибрала в града, за да се грижи за него. До миналата година редовно ходеше на кафе с приятели и сега те са тук да го поздравят за вековния юбилей. Това лято му стана по-трудно да излиза, но още е бодър и се справя сам с ежедневните нужди. Кръвното му е 120 на 80, а през живота си лекарства не е пил, споделят Руси и Ганка. Винаги е бил най-добрият баща, много ни е обичал и се е грижил за нас и се надяваме ние да му отвърнем с тези грижи колкото години са му отредени, казват двамата.

Страхотен човек, добър приятел и интересен събеседник – една от колоритните личности на Горна Оряховица. Да е жив и здрав да ни събира, сподели и Христо Димов-Лучето – един от приятелите от кафе-групата, с която доскоро се раздумвал 100-годишният майстор.


Ключови думи
столетник Никола Колев Русев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати