Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

„Лайънс клуб” подпомага три болни от диабет деца

  10.11.2019 08:21
„Лайънс клуб” подпомага три болни от диабет деца

Благотворителна винена дегустация организира мъжкият Лайънс клуб – Велико Търново. Тя ще е на 14 ноември от 19,30 часа в ресторанта на хотел „Янтра”, а каузата е да се съберат средства за лечението на три деца, болни от диабет в тежка форма. Двете са от Велико Търново, а едното е от Килифарево и са на възраст от 7 до 10 години.
„При тях е необходимо да се замерва нивото на кръвната захар няколко пъти през деня, като  трябва да им се взема кръв с игла, което е болезнено. За целта трябва да се имплантира в мускула на всяко от децата сензор, чието действие е един месец. На този сензор има датчик, който подава данните за нивото на кръвната захар и по тях се определя и регулира количеството инсулин. Това е важно за родителите или медицинските лица, извършващи манипулацията. Имплантирането на този сензор не е болезнено. То не се поема от Здравната каса и ние ще осигурим средства за него и наблюдаването на стойностите, които той показва”, каза за в. „Кореспондент” председателят на клуба Милен Тодоров.
Родителите на децата са осигурили датчиците и устройството към тях, но нямат достатъчно средства за сензора, който се произвежда в Чехия, струва около 70 долара, но действа един месец. Това означава, че семействата трябва всеки месец да отделят по 70 долара само за него.
По наблюденията от предишни благотворителни мероприятия се очаква събраните средства да са минимум 3500 лева. С тези средства за около 7-8 месеца за всяко от трите деца ще е подсигурен сензорът, който да наблюдава техните стойности на кръвната захар.
Децата са подбрани след консултация с д-р Любка Любенова, която прогнозира, че до 15 години ще има медицинско решение на този проблем чрез имплантиране на стволови клетки. Тогава лицата ще могат да бъдат излекувани от диабета, но само тези, на които кръвната захар е била в граници. Т.е., за да има шанс болестта да бъде излекувана, когато медицината е напреднала, до тогава е необходимо нивото на кръвната захар да е било под постоянно наблюдение и регулиране. Диабетът е болест с много лоши последствия и ако не се вземат мерки отрано при децата, то докъм 40-тата си година няма да могат и да виждат. „Целта на Лайънс движението и в частност – нашия клуб, е да помага на слепи хора или с увредено зрение. Но сме провеждали и инициативи назад във времето, които да са в помощ въобще на хора в нужда”, допълни Милен Тодоров.
Във великотърновския „Лайънс клуб мъже” членуват 22-ма души. Общо три са клубовете от това движение в старата столица.
Ана Райковска     

 


Ключови думи
Лайънс деца диабет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати