Петък, 29 Мар 2024
            
Общество

Откриха чешма в памет на донорите от областта

  09.11.2019 16:41
Откриха чешма в памет на донорите от областта

Чешма в памет на великотърновските донори откриха в старата столица. Тя беше изградена в парка „Света гора“ по инициатива на Сдружението на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и с подкрепата на Община Велико Търново. Инициативата е част от кампанията „Дари живот“, която стартира преди повече от година.
Макар и чешмата във Велико Търново да е петата изградена в страната, от Сдружението на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробни трансплантации посочиха, че в старата столица за последните 5 години има повече осъществени донорски ситуации от София и Пловдив взето заедно.
Около 1200 души в страната чакат за трансплантация. Но те не могат да я получат поради липса на донори. Не поради липса на база и специалисти, имаме прекрасни специалисти. Причината е, че не е работено по темата. Според социологическо проучване, поръчано от Министерството на здравеопазването 60% от хората не са чували за донорството. 35% са склонни да бъдат донори. 75% са склонни да приемат орган, сподели Стефан Тамбуев, който е председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробни трансплантации. Той благодари и на областните координатори по донорство във Велико Търново д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.
„Законът за трансплантация е добър закон, но има дребни пропуски. Като това кои са хората, които вземат решение. Майка, баща, син дъщеря, съпруг и съпруга, а ако няма такива. Имали сме такъв случай, починалия имаше само една племенница, която беше съгласна, но нямаше право да подпише. На срещите ние не убеждаваме хората да станат донори, а да вземат решение информирано. Преди да започнем нашата кампания тази тема беше табу“, сподели д-р Сибила Маринова.
Днес бяха раздавани и специални донорски карти, на които всеки можеше да заяви съгласие да дари органите си. Този акт няма юридическа стойност, но може да даде ясна представа на близките какво е желанието на човека още преди неговата смърт, категорични са от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност. Първата карта днес беше попълнена от заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев.
 „Тази чешма, която днес откриваме е свързана с живота и с кампанията за донорство. Искам да пожелая на инициаторите на кампанията да имат успех. Да работят с хората, които да осъзнаят, че включването в нея може да спаси живота на нас и на близки нам хора“, сподели проф. Камарашев.
„Обществото започва да осъзнава нуждата от това да помагаме в труден момент въпреки нашата загуба и мъка. В такъв момент да вземеш решение е най-тежко, но и много благородно“, сподели д-р Ваня Лъчезарова, която е областен координатор по донорство.
33 имена са изписани на чешмата, колкото са и донорите в областта за последните години. Днес на откриването присъстваха и близки на донори, които са дали съгласието си органите им да спасят човешки животи.
Теодора Вълчева от Драганово дава съгласието си нейният брат да стане донор, след като в края на миналата година той изпада в мозъчна смърт. Днес е благодарна за решението си, защото знае, че част от брат й продължава да живее.
„Доктор Маринова ми обясни, е вече няма спасение. Оказа се, че вече е починал. Тя ми предложи да помогнем на някой друг, ако искаме, не ни е задължила. Аз много обичах брат си и исках с неговите органи да дадем на някого живот. Баща ми каза аз да реша. Решихме да помогнем на колкото се може повече хора. Да са живи и здрави искам да се запозная с тях. Изказвам благодарности на д-р Маринова, че ми даде този съвет“, сподели Теодора Вълчева.

 


Ключови думи
донори чешма
Последни
Седмицата
Анкета