Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Новата сграда на Административния съд – поглед отвътре

  08.11.2019 14:09
Новата сграда на Административния съд – поглед отвътре

Ден на Отворените врати обяви днес Административния съд  - Велико Търново и поради големия обществен интерес за първи път показа как изглежда ремонтирана сграда на ул. „Иван Вазов” 1, където в бъдеще ще се помещава институцията. Все още по сградата има какво да се работи. Точната дата на откриването й не е ясна, защото предстоят 72-часови проби на инсталациите в експлоатационни условия. Предстоящо е и подписването на Акт 15, съгласувателна процедура по Закона за културното наследство, тъй като масивната сграда е паметник на културата от местно значение, а след всичко това главният архитект на Велико Търново следва да издаде удостоверение за експлоатация.

 Мащабният ремонт продължи около 1 година с две прекъсвания заради атмосферните условия. Сградата е закупена за нуждите на Административния съд през декември 2012 г. от Министерството на правосъдието за 1,7 млн. лева и предоставена на Висшия съдебен съвет. В тази цена влизат и оборудването, обзавеждането, компютрите. Проектът за ремонт и реконструкция е от 2015/16 година, договорът с изпълнителите, след обявена обществена поръчка е сключен през юни 2018 г., а строителните дейности започнаха на 7 септември 2018 г. Общата разгърната площ е 1400 кв. метра.  

 Първите външни лица, които имаха честта да разгледат помещенията в сградата, бяха журналистите, за които бе отреден специален тур, а председателят на съда г-н Георги Чемширов влезе в ролята на екскурзовод.

На първия етаж са деловодствата, които ще могат да обслужват по 5-6 клиенти едновременно. Има и две по-малки заседателни зали, както и помещения за запознаване с делата. На втория етаж се намира тържествената заседателна зала и кабинетите на съдебните служители. Общо трите заседателни зали са достатъчни за нуждите на съда, смята Георги Чемширов. Във фоаейто са запазени оригинални елементи от украсата на колоните, както и част от дървените врати. Третият етаж няма да бъде достъпен за външни лица. Там са кабинетите на съдиите и прокурорите от Административната прокуратура, които са 11 на брой. И тъй като сградата е строена през 30-те години на XX век и до всеки етаж се стига по вити стълби, предвидено е и съвременно нововъведение. Подемник – малък асансьор ще придвижва тежките папки между етажите.

 Голяма трудност още преди ремонта е била липсата на каквато и да е била строителна документация и планове на сградата. Няма данни за нея и в държавния архив. Това, което единствено се знае и то от изрезка на стар търновски вестник е, че е открита през 1935 г. Била е банка на Атанас Буров до национализацията през 1947/48 г. Деактувана е през 90-те години и продадена на частни лица. Там се помещаваше и радио „Велико Търново”.

 Че съдиите и служителите на Административния съд ще се чувстват далеч по-комфортно, в това няма съмнение. Към този момент по 6-7 съдебни секретари се тъпчат в едно помещение в сградата, където беше дискотека „Емона”, услужливо предоставена на съда от Областната управа.

В Административен съд – Велико Търново работят 9 магистрати и 31 съдебни служители. Натовареността на съдиите е около средната за страната. За месец всеки един от тях разглежда по 13 – 14 дела.

По-добрите условия в новата сграда ще позволят да се назначи и още един служител, който да отговаря за обслужването на сградата и инсталациите в нея. Тепърва ще се решава проблема с паркирането.  

Днес бе и финалът на конкурса на тема „Съдебната палата – домът на съдилищата. Моята мислена разходка в сградата на съда” за деца от 5-ти до 7-ми клас.   

10 деца от Великотърновска област са участвали със свои съчинения. С голямата награда е отличена Александра Иванова, на 11 години, от 6А клас на ОУ „Димитър Благоев” – Велико Търново. Тя печели ваучер на стойност 100 лева за закупуване на книги, а нейното училище – ваучер за 50 лева. Второто място е за Габриела Димитрова от 7А клас на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Горна Оряховица, а на трето място е Кия Иванова, на 11 години от 5А клас на ОУ „Св. Климент Охридски” – Павликени.

Останалите участници получиха поощрителни награди.

Ана Райковска


Ключови думи
сграда Административен съд - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати